maanantai 27. toukokuuta 2013

Kylppärin matto lakanoista / Badezimmerteppich aus alten Laken / knitting a bathroom rug from old sheets

niin ne kuvat onnistuvat, kun on oikealla koneella. Tämä tekniikka on aivan uskomatonta. Olen lukenut isoäitini kertomuksia ajasta, jolloin hän näki ensimmäisen kerran junan. Se kulki 30 kilometrin tuntinopeudella ja lääkärit varoittelivat katsomasta ikkunasta ulos, sillä se saattaa sokeuttaa. Olin Rovaniemen vanhainkodin toiminnanohjaajana Turkissa eläkeläisten kanssa. Mukana oli eräs 85-vuotias rouva, joka ei ollut koskaan lentänyt. Kun kiisimme 10 kilometrin korkeudessa pilvien keskellä, hän totesi hiljakseen: "emme me taida kovin kovaa mennäkään". Kysyin häneltä miten hän niin päätteli ja hän vastasi: " ei näy ohivilahtelevia taloja eikä puita". Ei näkynyt, ei. Olimme kaiken sen yläpuolella. Minulle se oli aivan tavallista, että matka Rovaniemeltä Helsinkiin kesti vain tunnin, mutta hänelle se oli ihme. Ja vielä samana päivänä, kun Rovaniemellä vedimme villaisia sukkahousuja jalkaamme, kuljimme iltapäivällä paljasvarpain Turkin hiekkarannoilla. Tekniikka teki sen mahdolliseksi.

Tänään otin kuvia kutomastani kylppärinmatosta ja nyt laitan ne jo kaikkien nähtäville.

Meidän kammottavalle vihreälle - aidolle - 60-luvun kylppärin lattialle ei sovi oikein mikään matto. Välillä siinä oli valkoisista lakanoista neulottu matto ja nyt tein kaikista kirjavista lakanoista ja t-paidoista uuden maton.

paikalle ei sopinut mikään valmiina ostettu matto. Olen tekemässä vielä toista osaa, jonka laitan suihkun eteen. Kylppärimme on niin pieni, ettei siellä mahdu kunnolla edes kääntymään. Poikani teki meille todella mahtavat kaapistot ja hyllyt, joilla saimme paljon säilytystilaa omituisiin vinoihin seiniin.

Tässä on tulossa lisäosa, johon ei valitettavasti löytynyt enää vihreitä lakanoita eikä t-paitoja. Minua surettaa aina, kun ihmiset heittävät oikein ohuiksi kuluneita lakanoita roskiin. Juuri niistä saa parhaita mattoja tai koreja. En osaa heittää enää yhtään mitään pois. Lakanat leikkaan noin 2-3 cm levyisiksi kaitaleiksi, jotka ompelen koneella yhteen.

useimmiten käytän kaiken langanlopun ompeluun.

Ei kommentteja: