lauantai 17. tammikuuta 2009

Karnevaalit ovat alkaneet jo aikaa sitten...


Perjantai ilta Adan ja Enzon italialaisessa ravintolassa:

päätin pistäytyä töiden jälkeen ihan vain tervehtimässä. Kuten aina, "ihan vain tervehtimässä" vaihtuu äkkiä tunniksi, pariksi. Jos sitä voi pistäytymiseksi sanoa, on siis "pistäytyminen" saanut uuden aikamuodon.

Tiskillä istui vain pari tuttua. "hyvä, tämä ilta ei venähdä ikuisuudeksi" ajattelin, kun vilkaisin hiljaista ravintolasalia. Keittiön puolelta kuului pahaenteistä kilinää ja kalinaa, hyörinää kuin joulupukin pajasta. Enzo oli yksin tiskin takana ja Ada tuli puolituntia myöhemmin tyylikkäänä kuten Milanon muotimessuilta. Italialaiset naiset ovat syntymätyylikkäitä.

Luovutin Enzolle uuden vuoden juhlista otetun CD:n. (katso uuden vuoden juhlista kirjoitettu juttu). Join yhden proseccon, kuten tapaan kuuluu. Olin juuri lähdössä, kun sisään pöllähti lauma puna-valkoisiin "sotilas" asuihin puettuja miehiä, sapelit kilisten. On karnevaaliaika Kölnissä ja Reinin laaksossa. Karnevaalit alkoivat jo 11.11 klo 11.11, mutta tammikuun alusta, heti uuden vuoden jälkeen, juhlat lähtevät uudelleen käyntiin. Joulu on tehnyt juhlintaan pienen katkon.

Puna-valkoiset sapelimiehet juovat olutta, pulisevat ja italialainen musiikki vaihtuu humpattii-hump-kölniläis-karnevaalilauluihin. Puoliakaan sanoista en ymmärrä, mutta laulan aina mukana. Kölniläiset ovat iloista väkeä. Koko Reininlaakso samaa sukua. Kuin karjalaiset. Ilo on pinnassa vaikka tippa silmässä.

Miesten jälkeen tupaan hulmahtaa kolme miestä: Prinssi, Bauer (Suoraan suomennettuna Maanviljelijä) ja Jungfrau ( Neitsyt). Kaikki MIEHIÄ! Jungfrau on aina mies. Ennen vanhaan naiset eivät päässeet kapakkaan eivätkä julkisiin paikkoihin, siksi Jungfrau on mies. Puettu naiseksi. Tällä ei ole mitään tekemistä transvestiittien kanssa, vaikka Kölnissä onkin jo homojen ja lesbojen karnevaaliyhdistyksiä (katso seuraava sivu: http://koeln.gay-web.de/karneval/).

Mutta meidän kylän karnevaaliyhdistys on ihan tavallinen miesten yhdistys, jossa naiset toimivat taustalla pitäen miesten "selät" vapaana. Karnevaaliaika vaatii energiaa, aikaa ja ennenkaikkea RAHAA.

Niin siis eilen illalla pöllähtivät Prinssi Stefan I, Bauer Michael I ja Jungfrau Frieda I sisälle etunenässä ns. Prinzenführerin (Prinssin esiintuoja) Dorothee, joka huolehtii siitä, että kaikille riittää juomaa, koko jengi on oikeassa paikassa oikeaan aikaan, tarkistaa kaiken, huolehtii kaikesta.

"karnevaalit ovat juhlimista varten. Finanssikriisit eivät kukista karnevaali iloa. Me olemme täällä tuomassa hyvää mieltä ja juhlatunnelmaa harmaaseen arkeen." sanoi Jungfrau Frieda I haastattelemaan tulleelle lehtimiehelle. Näinhän se on: karnevaalit ovat juhlimista varten. Joskus voi päästää irti arjesta. ALAAF!

Ei kommentteja: