maanantai 30. maaliskuuta 2009

Kevätsiivousta

KEVÄT ON TULLUT! Kevät, kevät, kevät, sirkuttaa pieni lintu pihapuun oksalla, aurinko nousee entistä aikaisemmin, kirkkaan punaisena ja sohottaa suoraan makuuhuoneen ikkunasta aamu-unisen silmään. Kevät on tullut ja sitä myötä perusteellisen saksalaisen kevätsiivouksen aika.

Sen lisäksi, että kotiäiti pöllyyttää täkkejä, mattoja ja puutarhakalusteita pihalla, pöllyyttää myös Saksan "Deutsche Bahn" omia johtajiaan. "Bahnchef" Mehdorn luopuu paikastaan. Syynä on ns. kuunteluskandaali, jossa Rautateiden johtoa syytetään työntekijöidensä salakuuntelusta. 10 vuoden työrupeaman jälkeen Rautateiden pääjohtaja Martmut Mehdorn (joka yleisesti tunnetaan Saksassa vain etunimellä "Bahnchef" eli Rautatiejohtaja") jättää virkansa. 10 vuotta sitten, 1999, kun Mehdorn tuli Rautateiden pääjohtajaksi, Saksan Rautatiet rypivät miljardiveloissa. Nyt positiivinen tulos on kaksinkertaistunut. Rautatielaitos on kilpailukykyisempi kuin koskaan aikaisemmin ja yksi maailman nykyaikaisimmista rautateistä. Millään silittelystrategialla tähän ei olla päästy. Mehdorn ei ollut kovin pidetty edes poliitikkojen joukossa, vaikka tulokset rautateillä olivatkin hyvät, mutta 150 000 ihmisen työpaikan menetyksen myötä hän menetti työntekijöidensä suosion. Pitääkö johtajan sitten olla suosittu jos hän saa yrityksensä kukoistamaan? Kansalaiset narisivat aina vain nousevista hinnoista ja suunnitelmista siirtää lippujen osto yksinomaan internettiin. Vanhaan malliin tiskiltä lippunsa ostava olisi joutunut maksamaan 2,50 euron lisämaksun! Suunnitelma tyrmättiin jo poliitikkojen taholta mahdottomana. Onneksi. Suurimpana syntinä pidettiin kuitenkin työntekijöiden sisäistä kontrollia ja Emailien täydellistä tarkkailua.

Kevätsiivousta tapahtuu myös Kölnin kaupungin sisäisessä järjestelmässä. Siellä on potkut saanut ylipormestari. Syynä epäselvyydet , jotka johtivat historiallisen arkiston romahtamiseen muutama viikko sitten. Kaupungin alle rakennetaan metroa ja pohjaveden poistamiseen on tehty enemmän porauksia kuin alunperin oli suunniteltu ja sallittu. Syyllisiä on vaikea löytää. Kölnissä toimii sisäpiirin systeemi. "Anna sinä minulle miljoona niin minä unohdan lakipykälät"-malliin. Nyt etsitään kuumeisena uutta ehdokasta, mutta Schramma, nykyinen ylipormestari on päättänyt pysyä ruorissa loppuun saakka...

Kevätsiivouksen aika on meilläkin. Ensiviikon Levin-loman jälkeen saamme vieraita Suomesta ja vierashuoneet on siivottu. Istutin eilen pihalle muutamia kukkia. Periaatteessa kukkapenkkiin tulevat kukat saisi istuttaa vasta toukokuun puolenvälin jälkeen, jolloin ns. Eisheiligen on ohi, mutta muutamat talvikestävät kukat saivat jo siirtyä pihamaalle.

Kaikille ihanan kaunista aurinkoista ja lämmintä (+18 luvattu tälle päivälle) säätä ja iloista mieltä.

Ei kommentteja: