maanantai 24. helmikuuta 2014

FRANKFURT

WEEKEND IN FRANKFURT
VIIKONLOPPU FRANKFURTISSA
WOCHENEND IN FRANKFURT

Mummi otti lomaa ja lähti Frankfurtiin. Mitä siellä näkemään; suurkaupungin tunnelmaa haistelemaan. Tässä muutama ohje miten nähdä Frankfurt kahdessa päivässä ilman kiirettä ja ilman stressiä.

Frankfurtia kutsutaan Euroopan Manhattaniksi. Se on epätyypillinen eurooppalainen kaupunki. Keskustaa hallitsevat amerikkalaistyyliset pilvenpiirtäjät ja ellei kaupungin ihastuttavia vanhoja kivisiä huviloita olisi, kaupungin huipputyylikkäät lasivuoret tekisivät kaupungista yksinomaan moderninviileän, pukupäällä kulkevien pankkivirkailijoiden kaupungin. Frankfurt on kuitenkin arkkitehtonisesti kiinnostava sekoitus eri rakennustyylejä, jotka heijastavat kaupungin pitkää historiaa.


Frankfurt on myös sekoitus eurooppalaisia, aasialaisia ja afrikkalaisia. Se on sekoitus ylä- ja alakulttuureita. Metropoli, joka ei Manhattanin tavoin tunnu nukkuvan öisinkään. Ruokailumahdollisuudet ovat lukemattomat. Katukilvet eivät ohjaa pelkästään museoihin tai kirkkoihin vaan myös intialaisiin, thaimaalaisiin, korealaisiin tai japanilaisiin ravintoloihin. Nälkä ei voi yllättää.
Main-joen molemmin puolin sijaitsee laaja museokeskittymä Museumsufer, jossa saa helposti kulumaan vaikka koko päivän kulkemalla museosta toiseen. Jos aikoo käydä monissa museoissa, kannattaa hankkia käyttöönsä Frankfurt Card, jolla saa merkittäviä etuja sisäänpääsymaksuista.Lisäksi tammikuusta toukokuuhun kuukauden viimeisenä lauantaina voi monissa museoissa vierailla ilmaiseksi, kuten minä tein.
Frankfurtin museoista kuuluisimpiin lukeutuvat Großer Hirschgraben –kadulla sijaitseva Johann Wolfgang von Goethen kotitalo ja erillinen museo sekä Städelsches Kunstinstinut eli Städel-museo,(www.staedelmuseum.de)  joka tunnetaan laajasta kokoelmastaan maailmankuulujen taiteilijoiden teoksia. Tänne kannattaa varata ehdottomasti PALJON aikaa ja käydä välillä museon kahvilassa syömässä ihania leivoksia, sillä museon 3000 taulua, 600 veistosta ja yli 100.000 piirrosta ja grafiikkaa sekä 1600 valokuvaa ei ihan heti katsota. Aivan fantastinen on  vanhojen mestareiden osasto sekä alakertaan kaivettu loistava modernin taiteen osasto, jossa näin mm. tämän Mercedes-Benz auton kuvista tehdyn ikonin.


Jos ei kiinnosta moderni- eikä vanhataide niin kannattaa mennä jöröjukka-museoon eli Struwwelpeter-Museum, joka sijaitsee Schubertstrassella (www.struwwelpeter-museum.de)

Minua kiinnosti myös kommunikaatiomuseo, jossa on erityinen lastenosasto.Kiinnostavaa oli nähdä kuinka paljon meitä kuunnellaan, vartioidaan ja vahditaan. Emme ole missään ilman kameroita, emme edes museoissa.

Ostoskeskukset on aivan pakko mainita. Pääostoskatu on Zeil-katu, joka alkaa 1700-luvun vartiopaikalta eli Hauptwachelta. Luxus-shoppailuun kannattaa mennä Goethestrasselle, mutta myös ostoskatujen ulkopuolella on pieniä erikoiskauppoja. Erityisesti suosittelen 2013 avattua kauppakeskusta Skyline Plaza ja MyZeil, joka on arkkitehtonisesti aivan uskomaton rakennus. Ei pelkästään sen takia, että siellä on  52.000 neliön verran kauppoja, mutta rakennuksen muoto on loistava. Ulkopuolelta näyttää kuin talon keskellä olisi reikä. Kun astuu rakennukseen sisään, putki vie ylöspäin ja rakennus valloittaa niin, ettei kauppoja edes huomaa, kun lähtee seuraamaan putkiston kiemuroita. Sopii erinomaisesti miehillekin, joita kiinnostaa ehkä enemmän rakennus kuin kaupat.


Kiemurat lasiputkistot muistuttavat kiinalaista lohikäärmettä, joka vyöryy rakennuksen sisällä.


Frankfurtin talvimaisema sisätiloissa. Näyttää todella oikealta, varsinkin jos seinästä ottaa vain yhden paneelin kuvattavaksi;
Talvinen maisema, vaikka ulkona oli +8 astetta ja välillä tihuutti vettä!

Pikkukylästä tultaessa Frankfurt on melkein New Yorkiin verrattava suurkaupunki. Museoita on niin mielettömästi, etten valitettavasti ehtinyt käydä kuin muutaman mielenkiintoisimmista läpi. Matkalle lähdettäessä kannattaa tehdä etukäteen pieni lista mitä haluaa nähdä. Tarjonnan runsaudessa menee ajatukset sekaisin ja tulee hätä, kun ei heti tajua mihin on rynnättävä ensin. Listani ensimmäisenä oli Arkkitehtuurimuseo, koska olin juuri nähnyt televisiossa ohjelman saksalaisten arkkitehtitoimistojen suunnittelemista oopperataloista Kiinassa. Juuri nyt DAM-museossa (Deutsches Architekturmuseum) http://www.dam-online.de/portal/de/Start/Start/0/0/0/0/1581.aspx on esillä vuoden 2013 22 parasta rakennusta/rakennelmaa Saksassa ja Saksan ulkopuolella. Lisäksi museossa oli esillä Playboyn esittelemiä 50,60 ja 70-luvun rakennus- ja huonekalusuunnittelua. esillä oli myös alkuperäisiä Playboy-lehtiä, joita selattiin valkoisten puuvilla hansikkaiden kanssa kuin vanhoja kirkonkirjoja ikään. Lehtien sivuilta löytyi niin Eero Aarnion pastilli- ja pallotuolit kuin Saarisen Tulppaanituolit.

Eero Aarnion Pastillituoli, joka on yhä vielä minun lempituolini!

Toinen ehdottomasti vierailunarvoinen paikka on nimenomaan alussa mainitsemani  Städel-museo, jossa on sekä vanhojen mestareiden töitä että uutta, modernia taidetta.

Maan alle kaivettuun osastoon on saatu valtava avaruuden ja tilan tuntu. Useimmat työt ovat koko seinän suuruisia tai niin täynnä väriä, etteivät ne taistelematta mahtuisi toisen työn kanssa samaan tilaan. Taustalla näkyvät portaat ovat kuin taivaaseen vievä tie; kättä hivelevän kauniit.

Minun on ehdottomasti päästävä uudelleen Frankfurtiin. Näkemättä jäivät  listalleni kirjoitetut:
1) Liebighaus http://www.liebieghaus.de/lh/
2) MAK-http://www.museumangewandtekunst.de/#, jossa on keväällä nuorten muotisuunnittelijoiden töitä Islannista, Grönlannista ja Faröer-saarilta.
3) Deutsches Filminstitut eli Elokuvamuseo, joka on yksi vetovoimaisimmista museoista vuodesta 1984 lähtien.
4) Fotografie Forum, jossa on esillä sekä nykyaikaisia että historiallisia kuvia mitä erilaisimmista aiheista; muodista, mainoksista, yhteiskunnallisista aiheista jne. Erittäin mielenkiintoinen museo, joka jää myös seuraavaan kertaan.

Jotain muuta kuin taidetta näkee rahamuseossa, jossa on nähtävillä mm. kivirahaa. Tai sitten Jörö-jukka museo (ainoa laatuaan Saksassa), jossa on esillä saksalaisen lastenkirjallisuuden klassikko.

Tämä on ehkä myös pientä informaatiota niille, jotka ovat lähdössä Frankfurtiin ja miettivät kuumeisesti minne mennä ja mitä tehdä.


Ei kommentteja: