torstai 27. helmikuuta 2014

Weiberfastnacht / Karnevaalien Naisten Päivä!!!!

rakkaalla lapsella on monta nimeä; Wikipedia antaa tälle päivälle seuraavat nimet:
Weiberfasching, Wieverfastelovend (Kölsch), Fettdonnerstag (Aachen), Schwerdonnerstag (Koblenz) oder Weiberfaasnet (SchwäbischAltweiberfasching, Altweiberfastnacht , Altweiber (Krieewelsch: Aalwiewer) riippuen siitä missäpäin Saksaa olemme.

Karnevaaliaikahan alkaa jo 11.11 klo 11.11 ja jatkuu tuhkakeskiviikkoon eli Aschermittwoch`iin saakka. Weiberfastnacht on aika, joka on Karnevaali-istuntojen ja katukarnevaalien välissä oleva aika = yksi päivä. Tänään on ensimmäiset katukarnevaalit, jotka jatkuvat aina tuonne keskiviikkoon saakka, jolloin syödään kalaa ja aloitetaan paasto. Tiistaina ovat siis viimeiset karnevaalikulkueet eli karnevalszug.

Kun muutin tänne Saksaan 21 vuotta sitten, ei minulla ollut aavistustakaan siitä mikä on Karnevalszug. Eräänä päivänä ovemme takana seisoi nuori poika naapuristamme ja keräsi rahaa "junaa" varten. Ihmettelin hänelle, että miksi minun pitää maksaa junasta, kun en näe edes raiteita missään. Hän taas katsoi minua kuin naapuriplaneetalta ilmestynyttä avaruusoliota. Kuinka joku ei voi tietää mikä on KARNEVAALIJUNA?? Minä en tiennyt, enkä käsittänyt sitä miksi minun pitää maksaa junasta, jota ei edes ole! Illalla mieheni selitti minulle, ettei Karnevalszug`illa ole junan kanssa mitään tekemistä. Se on kulkue, jossa erilaisiin naamiaisasuihin pukeutuneet ryhmät tanssivat,musisoivat ja heittävät makeisia ihmisten päälle. Nyt  olen ollut sekä mukana kulkueessa heittelemässä karamelleja (kamelle) että kadun varsilla lastenlasten kanssa keräämässä karamelleja ja hoilaamassa kölniläisiä karnevaalilauluja ja nauttimassa (useimmiten) kauniista auringonpaisteesta ja keväisestä tunnelmasta. Tosin joskus on karnevaalit olleet niin aikaisin keväällä, että karamellit on kaivettu lumen seasta!

Weiberfastnachtina lähtevät naiset juhlimaan miesten jäädessä hoitamaan kotia.  Periaatteessa!
Me sporttiklubilaiset tilasimme aamupalan ravintolaan ja vietimme todella hauska naisten Brunchin karnevaalimusiikkia kuunnellen ja tanssien. Ja nyt olemme sitten matkalla Karnevaalikulkuetta katsomaan tähän meidän pikku kyläämme. Aurinko paistaa, ulkona on lämmintä ja kevät hyppelee rinnassa kuin västäräkki, joka pian ilmestyy pihallemme.

Naisten Karnevaalipäiväperinne on alkanut jo 1824, jolloin naiset päättivät ottaa  miehisestä karnevaalijuhlasta yhden päivän itselleen. Päivä on monissa paikoin epävirallinen vapaapäivä ainakin puoliltapäivin. Monet virastot ja kauppaliikkeet sulkevat ovensa  jo 12.00, että naiset saavat vapaata juhliakseen. 11.11 ottavat naiset vallan myös virastoissa ja  pistävät kunnanjohdon "viralta". Naisilla on valta leikata miesten kravatit niin, että useimmat saksalaiset miehet pukevat tänä päivänä huonoimman kravattinsa pukunsa jatkeeksi.

Naiset juhlimassa Kölnissä. Pukuja on vaikka minkälaisia ja juhlijoita myös.  Kölnin vanhalla torilla tunnelma on taivaassa.

Ei kommentteja: