torstai 14. lokakuuta 2010

Bad Neuenahr-Arweiler




Uskomaton syksy! Mittari näyttää +22 astetta, t-paidat on kaivettu takaisin talviteloiltaan sängyn alta Ikean muovilaatikoista ja syystakkini piilotin kellariin. On kuin heräisin uudelleen eloon auringon myötä. Syksyn aurinko tuo värit aivan eri tavalla esille kuin kesäaurinko. Taivas on kuulakkaan sininen, voimakas väriltään. Ympäristö ei tuoksu enää huumaten vaan lähtöä ennakoiden. Maahan pudonneet lehdet rapisevat vielä jalkojen alla ennen kuin maatuvat lopullisesti mullaksi. Aurinko pistää kaikkensa viimeisiin säteisiinsä.

Syksy on ollut aivan mahtava, ainakin täällä keski-Euroopassa. Sunnuntaina, 10.10.2010, kun useimmat kirkot olivat varattu jonottaville hääpareille, kuten useimmat maistraatitkin, jotka jostain kumman syystä pitivät ovensa myös sunnuntaina auki, me päätimme lähteä viiniviljelmille Reinin rannalle kohteena Bad Neuenahr-Ahrweiler, joka sijaitsee Rheinland-Pfalzin pohjoisosassa.

Alue on tunnettu nimenomaan punaviinin viljelyksestä. Ns. Rotweinwanderweg eli punaviini-vaellusreitti kulkee noin 35 km matkan pitkin ja poikin ylä-ja alamäkeä viiniviljelysten välissä. Jos ylä-ja alamäen kiipeäminen rasittaa, voi ottaa 40 km pituisen joen varressa polveilevan reitin. Varsinkin pienet kylät ja kaupungit matkan varrella houkuttelevaat tutustumaan tyypillisiin saksalaismaisemiin; Fachwerkhäuser ja erilaiset kivihuvilat ja linnat täyttävät kaupunkien vanhat keskustat.

Ahrweiler on ns. "Kurort" eli eräänlainen terveyskaupunki, jossa viiniviljelyksen ohella tarjotaan terveyttäviä vesikylpyjä. Monet pikkukaupungit ovat näin syksyisin viinisadonkorjuun aikaan tupaten täynnä väkeä eikä hotelleista saa edes vaatekamaria yöpaikaksi.

Me nautimme lähinnä kaupungin monista kahviloista; juuri nyt sipulipiirakka ja Federwein eli uuden sadon viini - makea ja kuitenkin piristävä - on jokaisen ravintolan ja kahvilan ruokalistalla.

Bad Neuenahr on vilkas pikkukaupunki, verrattuna Ahrweileriin, jossa on enemmän rollattoreita kuin autoja. Ahrweiler on kylpyläkaupunki. Muistuttaa jollain tavalla Baden Badenia. Rikkaita rouvia turkiksissa +20 asteen syksyhelteessä, isoja autoja kapeilla kaduilla, muotiliikkeitä, joiden halvimmat huivit lähtevät 100 eurosta ylöspäin....Ympäristö on kaunis, vuoret joen molemmin puolin henkeäsalpaavia, ja maisema varsinkin viiniviljelyksiltä alas laaksoon sanoinkuvaamattoman upea.

1 kommentti:

Anjuusa kirjoitti...

Heips! Halusinpa heti katsoa blogiasi ja aion lueskella sitä. Ihan kuin matkalla itsekin olisi. Täkäläiset, se ryhmä , mitä seurailen,lähinnä kommailemalla o nimeltään samakasa.blogspot.fi
Siinä tällaiset vähän vanhemmat, entiset E-kontaktin jäsenet kirjoittelevat ja lähettelevät musavideoita.
Nyt lähden konserttiin Taidemuseolle.