keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Karnevaalit Kölnissä / Suomalaisen seurakunnan ja kielikoulun karnevaaliryhmä

Suomalainen seurakunta osallistui tänä vuonna yhdessä paikallisen roomalaiskatolisen ja evankelisluterilaisen seurakunnan kanssa katukarnevaaleihin - ei tosin niihin suuriin Rosenmontag-eli Ruusumaanantain pääkarnevaalikulkueeseen, vaan tällaiseen paikalliseen. Sekin kesti monta tuntia vaikka matkaa oli "vain" 4-5 km, mutta ennen kuin päästiin edes lähtemään, seisoskelimme tunnin odottaen, että kaikki sadat ja taas sadat osallistujat löysivät omat ryhmänsä ja järjestäytyivät, mutta saksalaisella täsmällisyydellä kulkue lähti aikataulun mukaisesti klo 13.00!!!

Meitä onnisti, kun saimme parhaimman mahdollisen sään. Aurinko paistoi niin lämpimästi, että minihameessa ja t-paidassa olisi tarennut aivan hyvin. Olimme kaikki pukeneet ihan liian runsaasti vaatetta siipien alle.

Olkapäillä roikkuvat karkkilaukut painoivat olkapäitä niin, että illalla hieronta olisi maittanut. Olen saanut kaksi kertaa olla mukana karnevaalikulkueessa ja vaikka kävely on rankkaa, mutta tienvierustoilla riehuvat ihmiset ovat loistava näky. Varsinkin ne pienimmät osallistuvat. Nuorin karnevaalijuhlija, jonka minä tapasin, oli 4 kk ikäinen pieni nalleasuinen vauveli, jonka vanhemmat saivat varmaankin kaikista eniten karkkeja. Kaikki kävivät jakamassa pienelle pumpulalle pussistaan parhaimmat makeiset.

Nämä iloiseet mummelit olivat itse virkanneet ja kutoneet asunsa hattuja myöten. Minun mielestäni ehdottomasti parhaimmat asut. Mukana oli upeasti maalattuja naamoja, hienoja pukuja ja mitä mielikuvituksellisempia hattuja, mutta nämä olivat todelliset taidetyöt. Kysyin mummosilta luvan kuvaan ja vilkuttivat ja sanoivat tehneensä puvut jo 20 vuotta sitten.

 


mukaan mahtui vaikka minkälaista kulkijaa. Joulupukit ja tontutkin olivat lähteneet Korvatunturilta mukaan.

Katukarnevaalit alkavat Weiberfastnachtin jälkeen eli siitä, kun naiset ottavat vallan yhden päivän ajaksi. Sen jälkeen lähtevät narrit ja muut juhlijat kulkueena pitkin kaupunkien ja kylien katuja. Karnevaalikulkueiden huippu on Ruusumaanantaina, jolloin Kölnin Kulkue on Saksan suurin. Tänä vuonna mukana oli1,5 miljoonaa katsojaa mikä on ennätysmäärä ihmisiä Kölnin kaduilla. Rosenmontag-kulkueessa oli 105 vaunua ja se oli 7,5 km pituinen. Karnevaalivaunujen aiheet ovat politiikasta, urheilusta ja talouselämästä. Siinä Saksan karnevaalit poikkeavat mm. Rion karnevaaleista, joiden päätarkoituksena on unohtaa arki ja keskittyä juhlimiseen. Tänä vuonna Rosenmontag-kulkueen vaunuissa oli mm. Nyrkkeilijä  Vitali Klitschkon siirtymisestä Ukrainan politiikkaan, Limburgin piispan kullatusta kylpyhuoneesta ja miljooniin nousseesta remontista ja Obaman salakuuntelujupakasta.

Mottona oli: Tulevaisuus - me tiedämme mitä tulee! Ja kai ne enkelit tietävät parhaiten mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Ei kommentteja: