maanantai 2. helmikuuta 2009

sakotus liikennerikkomuksista koveni 1.2.09 lähtien

Saksassa astui uudet sakkorajat voimaan helmikuun 1. päivästä lähtien. Tähän asti olen vain ihmetellyt miten erilaiset (ja laimeat) sakot täällä saa erinäisistä liikennerikkomuksita verraten Suomen sakotusjärjestelmään.Saksaa on pidetty eräänlaisena sakkoparatiisina. Ajatellaan esimerkiksi rekkakuskia, joka ajon aikana leikkaa varpaankynsiä, rummuttaa sylissään bongorumpuja ja pitää kännykkää korvan ja olkapään välissä soittaakseen vaimolleen/tyttöystävälleen/anopilleen tai vaikkapa naapurilleen on saanut tähän mennessä 30-50 euron sakot liikenteen vaarantamisesta.

Nyt liikennerikkomuksista saa helmikuun alusta lähtien "hiukan" kovemmat sakot. Esimerkiksi punaisia päin ajamisesta joutuu pulittamaan 200 euroa ja saa 4 pistettä Flensburgin rekisteriin (Flensburgissa on ns. liikennerekisteri, jossa erilaisista liikennerikkomuksista on tarkat ohjeet. Jos saa tarpeeksi Flensburgin pisteitä (13) joutuu käymään läpi liikennekasvatuksellisen seminaarin tai pahemmasta tapauksessa toistuneista rikkomuksista liikennepsykologin käsittelyssä ym. ym.) Siis punaisista läpiajaneille 200 euroa ja jos samalla vielä vaarantaa muuta liikennettä joutuu maksamaan 320 euroa ja saa 4 pistettä ja yhden kuukauden ajokiellon. Jos taas kiireissään ohittaa oikealta kaupungin sisäisessä liikenteessä toisen auton joutuu maksamaan 50 euroa ja kaupungin ulkopuolella samasta ohituksesta 100 euroa. Saksassa EI saa ohittaa OIKEALTA, vaikka vasemmalla ajava ajaisikin hitammin. Ellei sitten ole kaistalla joka johtaa oikealle...

Jos yrität kiireisenä päästä muiden ohi autobahnilla käyttämällä ns. seisontakaistaa ja poliisi saa sinut kiinni, joudut maksamaan 75 euroa. Useimmat kiireiset tai ruuhkassa seisovat käyttävät tätä keinoa päästäkseen nopeammin ulosajotielle, vaikka matkaa ulosajokohtaan olisi vielä 5 kilometriä....

Alkoholin ja huumeiden vaikutuksen alaisena ajamisesta saa nyt entistä tuntuvammat sakot. Promilleraja on 0,5 ja jos sen yli menee tuonne 1,09 promilleen, sakot nousevat entisestä 250 eurosta 500 euroon. Lisäksi tulee 4 pistettä ja vähintään 3 kk ajokielto riippuen siitä kuinka monennetta kertaa on ehtinyt ajaa humalassa.

Liian painavasta kaasujalasta rangaistaan nyt entistä tiukemmin. Kaupunkialueen ulkopuolella esimerkiksi 51 km / h ylitetty nopeus rapsauttaa 240 euron sakot (ennen 150€)Kaupungin sisällä sakot ovat vielä kovemmat.Saksalaiset saavat tottua siihen, että ylinopeuksista ei selviä enää 15 eurolla.

Monet suomalaiset ystävät kysyvät usein onko täällä lainkaan nopeusrajoituksia, kun kaikki ajavat niin lujaa. Totta kai meillä on nopeusrajoitukset. Yleensä kaupunkialueella saa ajaa 50 km tunnissa ja paikoilla, joissa on päiväkoteja tai kouluja, nopeusrajoitukset ovat 30km tunnissa ja näillä paikoilla kontrollikin on tiukkaa. Saksassa on noin 7000 km moottoriteitä, joissa ei ole rajoituksia, muualla rajoitukset ovat 130 km tunnissa ja vuoteen 2010 mennessä EU yrittää saada Saksaankin yhtenäisen nopeusrajoituksen moottoriteille. Tavoitteena on saada liikennekuolemien määrä vähenemään 3.750 vuodessa. Tilanne on parantunut huomattavasti 1970-luvulta, jolloin vuosittain liikenteessä kuoli yli 21.000 ihmistä. Vuonna 2007 liikennekuolemia oli "enää" vajaa 5000. 70-luvulta tähän päivään tilanne on parantunut huomattavasti, mutta silti Saksan maanteiltä löytyy ihmisiä, joiden mielestä muut eivät osaa muuta kuin hidastella ja ajaa väärällä kaistalla ja hidastaa muiden menoa...Minua hirvitti lähteä ensimmäisiä kertoja autobahnille, mutta nykyisin olen oppinut, että takapeiliin pitää vilkuilla enemmän kuin eteensä...260 km tunnissa ajavat Porsche on nopeammin takapuskurissa kiinni kuin osaa aavistaakaan.

Tänään oli lievästi talvinen päivä. Lontoon kaltaisia lumisateita emme ole saaneet vielä, mutta kylmenevää on luvassa. Tänä vuonna talvi on tuntunut lähes oikealta talvelta. Ainakin on ollut viime vuotista kylmempää. Pidän jonkinlaista sääpäiväkirjaa. Tänä aamuna oli herätessä (6.30 meidän aikaa) -2 astetta. Kun muutimme tänne vuonna 1993 helmikuun 27 päivä, sää oli huomattavasti lämpimämpää. Muistan istuneeni t-paidassa lasten kanssa leikkipuistossa (maaliskuun alkupuolella) ja nauttineeni lämpimistä kevätpäivistä. Nyt menen mielummin saunaan tai kylpyammeeseen kuin puolialastomana pihalle.Sää muuttuu täällä kuitenkin nopeasti. Ennen kuin ehtii tajuamaan, talvisää on muuttunut lämpimäksi kevätpäiväksi. Tulppaanin alut ovat jo nostaneet päätään kukkapenkissäni, vaikka välillä pakkasta oli -20 astetta, öisin. En usko, että ne ovat kuitenkaan paleltuneet.

Viinilasini on tyhjä. Burdan vaatemallisto odottaa keittiönpöydällä. Ostin uusia tilkkukankaita ja päässä pyörii sata hyvää ideaa, jotka pitäisi toteuttaa. En vain oikein tiedä mistä aloitan.

Lähden kissalaiseni kanssa alakertaan.
Hyvää yötä!

Ei kommentteja: