maanantai 18. lokakuuta 2010

Lumpputaidetta ja Rättikulttuuria / Lumpenkunst

Lakanoiden uusiokäyttöä eli stressin purkamisprojekti:
Lumpenkunst und Stressabbauprojekt

Wie mache ich von alten Bettlaken und Hemden neue Teppiche, Taschen, Pullis...

Ohjeet stressinpurkuprojektiin:
1. haali kaikki perheen/naapureiden/työtovereiden/mummon ja papan vanhat lakanat. Parhaimpia ovat ne, jotka ovat olleet käytössä vähintään 20 vuotta ja kulahtaneet pehmeiksi eikä niitä sen vuoksi voi enää käyttää patchwork (tilkkutyö) projekteihin kankaan haperuudesta johtuvan repeämävaaran vuoksi.

2. Sakset, ompelukone, neulepuikot kokoa 10, nuppineuloja ja litra vettä (purkamisesta aiheutuu melkoinen määrä pölyä, joka aiheuttaa kurkun kuivuutta). Miespuoliset apuhenkilöt voivat tarvittaessa tarttua olutpulloon. Pullojen määrän määrää vaimo/tyttöystävä tai muu naispuolinen aikuishenkilö.

3. revi tai leikkaa lakanoista sopivan levyisiä kaistaleita. (sopiva leveys määräytyy puikkojen paksuudesta ja halutusta lopputuloksen leveydestä, pituudesta, paksuudesta jne) Minä revin ja leikkasin noin 3 cm kaitaleita. Joskus kapeampia, joskus leveämpiä. riippui hiukan siitä mitä telkkarista tuli ja ehdinkö vilkaista kangassuikaleiden leveyttä ohjelman välillä.

4. ompele kangassuikaleet pitkäksi pötköksi ja keri keräksi.

5. Kudo kangaskudetta kuten tavallista lankaa, mutta huomattavasti löysemmäksi. Jos työstä pitää tulla pitkä, ota avuksi tuoli, jolle valmistuva työ lasketaan käsistä. Älä päästä kissaa leikkimään kerillä tai heiluvilla puikoilla. Se sattuu!

6. Jos työ ei ole tarpeeksi leveä, ota silmukoita valmiin työn reunasta ja kudo yksinkertaisesti lisää leveyttä suuntaan tai toiseen.

Katso kuvista ohjeita, jos niistä saa jotain selvää. Tästä työstä tulee kylppäriin matto! Voi siitä tehdä puseron itselleen tai kangaskassin, joista olen tekemässä vähän ohuemmasta kankaasta. Kuvat nettiin tulevat myöhemmin.
Myös vanhat paidat kelpaavat!

Revi tai leikkaa suikaleet.

Keri keräksi.

Kudo matoksi.


Miehen vanha paita muuttuu kassiksi.

1,20 m matto

2 kommenttia:

kaisu marjatta kirjoitti...

Mielenkiintoista kierrätystä, ja fiksua.. Yksi kymys ois, voiko ne matot myös virkata vai onko kudottu parempi..
pitääpä kokeilla.. kiitos vinkistä.

elämää Saksalaismetsissä kirjoitti...

voi niitä myös virkata kun on tarpeeksi iso koukku, mutta helpompi taitaa olla kutominen. Toinen mahdollisuus, jonka isoäitini minulle aikoinaan opetti, on letittää revityt kankaat ja ommella letti esim. ympyränmuotoon(helpoin muotoilla), ommella sitten vahvalla karhulangalla yhteen. Mummini teki tällaisia mattoja paljon. Imatran karjalaiskylässä oli hänen tekemänsä letitysmatto. Taisi vielä olla kuvakin siitä, kun mummini sen sinne lahjoitti joskus 70-luvulla.