tiistai 2. joulukuuta 2008

Oma täytti tänään 99 vuotta!

Vuonna 1909 syntyi Auguste Unterbösch, joka meni naimisiin Daniel Engels´in kanssa, ja jonka tytär meni myöhemmin naimisiin André Hirth`in kanssa, joiden poika Daniel Hirth meni naimisiin suomalaisen kanssa....

Tämän suvun isoäiti eli Oma täytti tänään 99 vuotta. Juhlat vietettiin naapureiden, ystävien ja sukulaisten kesken Oman kotona. Hän asuu yhä yksinään 4 huoneen ja keittiö asunnossa Guidon vanhempien alakerrassa. Vielä viime kesänä hän teki puutarhatöitä, mutta tänä vuonna hän on jättänyt työnteon muille. Viime kesänä hän vielä kiipesi makuuhuoneen ikkunasta sisään, kun unohti avaimen kotiin.....Ja kantoi tyttäreltään salaa kukkia kukkakaupasta, istutti ne pikapikaa etupihan kukkalaatikoihin, kun Marlies oli kieltänyt häntä kantamaan raskaita ostoksia yksin kaupasta. Mutta kun Oma halusi niin tuntea lämpimän mullan sormissaan, istuttaa ihan itse kukkansa ja nauttia siitä, että voi tehdä sitä mitä haluaa.

Ensivuonna meillä on sitten isot juhlat, kun Oma täyttää 100! Itse hän vain naureskeli ja sanoi, ettei häntä huvita täyttää 100, kun se kuulostaa niin vanhalta! Ei hän oikeasti ole vanha. Hän on vain syntynyt vuonna 1909. Vain kaksi vuotta myöhemmin kuin Walt Disney! Ja samana päivänä kuin Maria Callas! (mutta Callas syntyi v. 1923) Vain muutamaa vuotta ennen Oman syntymää oli lähetetty ensimmäiset langattomat radiosignaalit Atlantin yli. Oma oli 2 vuotias, kun Wright`in veljekset suorittivat ensimmäisen onnistuneen lennon potkurilentokoneella. Lennon pituus oli 50 metriä ja kesto 12 sekuntia. 52 vuotta myöhemmin lähetettiin ensimmäinen maata kiertävä satelliitti avaruuteen! Tekniikka on kehittynyt käsittämättömällä vauhdilla yhden vuosisadan aikana. Oma isoäitini ei uskonut ihmisen lentäneen kuuhun. Hän piti tiukasti kiinni siitä ajatuksesta, että amerikkalaiset olivat kuvanneet kaiken hiekkakentillä jossain Arizonan aavikolla! Hän oli syntynyt 1899 eikä hämmästellyt mitään tekniikan kehitystä niin paljon kuin avaruuslentoja. Kun ensimmäinen juna porhalsi pienen karjalaiskylän ohi, kerääntyivät lapset radan viereen ja pitivät puista kiinni, ettei ohi viuhahtava juna veisi heitä mukanaan. 30 km tuntivauhdilla kulkeva juna olisi tänä päivänä poistettu aikaa sitten korjaamolle. 1900-luvun alussa se oli käsittämätön vauhti, päätähuimaava nopeus.

Oma on juhlansa juhlinut, huomenna on taas arki ja ensi vuonna juhlitaan 100 vuotissynttäreitä - toivottavasti Oman ollessa yhtä pirteä kuin tänäänkin.

Ei kommentteja: