sunnuntai 16. lokakuuta 2011

RETKI BELGIAAN

 Kerrostalo Spa`n keskustassa. Kaikilla taloilla on nimet: Julie´s Home, Les Viollets etc. Myös kerrostaloissa oli nimet. Se tekee taloista persoonallisempia kuin pelkät numerot seinässä.



Tässä talossa olivat verhot ja ikkunakoristeet varmastikin yhtä vanhoja kuin talokin.
Minusta ei tule puutarhuria. Hyvä, kun pääsin tänä aamuna sängystä ylös. Eilen lyhensimme puita ja pensaita ja harvensimme kukkamaata, istutin uusia tulppaanilajikkeita ja Hollannista viime viikonloppuna tuotuja merkillisiä kukkia, jotka muistuttavat vanhanajan karttakeppiä, sellainen nupula pitkän varren päässä. Kyljet ovat kipeinä, jalkoihin sattuu, kun kyykistelin monta tuntia rikkaruohoja kitkemässä.Korkkiruuvipuu näyttää melko kaljulta, kun kaikki kauniit korkkiruuvit on katkaistu. Laitoin katkaistut oksat grillikatokseen odottamaan, että lehdet tippuvat itsestään. On melkoinen työ kiskoa tuoreita lehtiä ja urpuja oksistoista. Teen niistä jouluksi kransseja.Riippakoivusta katkoin pitkät oksat ja niistä tein eilen kransseja odottamaan valkoisia kangastähtiä, jotka liimaan kransseihin. Niistä tulee ovikoristeita.

Tänään, sunnuntaina ajoimme Belgian Spa`han. Se on noin kahden tunnin ajomatkan päässä meiltä.On upea syksyinen päivä. Aurinko paistaa täysin siniseltä taivaalta ilman pienintäkään pilven haituvaa. Lämmintä ei enää ole kuin 15 astetta, mutta auringossa seisoessa tuli miltei hiki pintaan.Katukahvilat olivat aivan täynnä niin Kölnissä kuin Spa`ssakin.

Spa on vanha belgialainen kylpyläkaupunki. Sieltä "spa"-nimitys on tullut eikä niin kuin on epäilty, lyhennyksenä latinalaisesta sanasta "Sanus Per Aquam" (Terveyttä vedestä). Englantilaiset turistit vierailivat Spa-kaupungissa jo 1600-1700-luvulla ja kaupunki oli kuuluisa terveysvesistään ja kylpylöistään. Casanovakin kävi siellä näyttäytymässä. Spa sai kaupunkioikeudet jo 1594.

Kaupungin yläpuolella on uusi kylpylä, josta aukeaa upea näkymä alas laaksoon. Kylpylään pääsee joko autolla tai panoramajunalla. Heti kylpylän takaa alkaa hienostohuvilat, joista on aivan uskomaton näköala laaksoon. Kiersimme autolla kapeita teitä huviloiden keskellä. Talot ovat uskomattomia nähtävyyksiä. Rakennustyyli on täysin erilainen kuin Saksassa. Talot ovat useimmiten  rakennettu luonnonkivestä. Toiset taas tuovat mieleen Yhdysvaltojen itärannikon rakennustyylin. Valkoisia kaksikerroksisia puutaloja, joiden etupihat ovat kaunista nurmikenttää ja talojen etuovia reunustavat pylväiköt. Mukana oli myös yksi todella moderni, pohjoismaiseen tyyliin rakennettu talo, joka ei vielä ollut täysin valmis.Tontit olivat niin isoja, että sinne mahtui tenniskentät ja takapihoilla, katseilta piilossa oli varmaankin puutarhamajoja ja loistavia istutuksia.

Erittäin moderni talo vanhojen huviloiden keskellä.

Talo piiloutuu kauniisti puiden taakse eikä ole niin pieni ja vaatimaton kuin kuvasta saattaa päätellä. Rakennus jatkui takapuolella vielä toisella samanlaisella osalla.

Portti oli niin kaukana talosta, ettei rakennusta itseään oikein tahtonut erottaa metsän siimeksessä.                    
Kotimatkalla vastaan tuli lauma kilipukkeja paimenkoirien kanssa. Olen nähnyt lammaslaumoja vaeltamassa Bergisch Gladbachista Kölniin Reinin varrelle lyhentämään ruohikkoa, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun vastaan tuli lauma kilipukkeja. Guido sanoi, että ne ovat FC-Kölnin maskotteja. Kölnin jalkapalloklubin maskottina on nimittäin kilipukki.
siististi toisella puolella tietä kulkivat kilipukit koirien ohjaamana.

Lauma kulki tasaiseen tahtiin vilkaisemattakaan autoihin.












Nyt olemme kotona. Päivä muuttuu illaksi, mutta aurinko paistaa yhä siniseltä taivaalta. Luin päivänlehden ja huomasin, että mukana oli sentään muutama iloinen uutinenkin. Hans-Dietrich Genscher allekirjoitti vuonna 1990 Moskovassa sopimuksen, joka johti Saksojen yhdistymiseen. Kun hänen taloonsa Bonnissa murtauduttiin, varkaiden mukaan lähti myös  5 kynää, joilla on allekirjoitettu erilaisia  perustamissopimuksia. Mitä vaimon koruista ja aidoista matoista, mutta kynät olivat kadonneet. Ex-ulkoministeri kertoi, että hänellä oli kotonaan kaksi kirjekuorta, joissa toisessa luki 2+4 (sillä nimellä tunnettiin tuo sopimus) ja toisessa luki "Maastricht". Varkaat olivat avanneet molemmat kirjekuoret ja ottivat mukaansa kynän, joka oli Maastricht-kirjekuoressa. Sillä ex-ulkoministeri oli allekirjoittanut EU:n perustamiskirjan. Päivämäärä on kaiverrettu kynään, jota varkaat luulivat kalliimpiarvoiseksi kuin 2+4 Sopimuksen kynää. Muutama viikko sitten Mannheimin Poliisi sai kynät takaisin - tuntemattomalta lähettäjältä. Kenties palautukseen oli vaikuttanut Genscherin lehdistölle antama lausunto: " Kynät ovat minulle rakkaita ja osa minun poliittista elämääni". Vaimon koruista hän ei maininnut mitään.

Ei kommentteja: