lauantai 18. helmikuuta 2012

Karnevaalikulkue Bechenissä

Tuli taivaalta lunta, vettä tai vaikkapa pieniä kiviä, se ei pesunkestäviä karnevalisteja häiritse. Valitettavasti ei myöskään niitä, jotka 25 oluen ja vodkapullollisen jälkeen kuvittelevat kiskovansa paljain käsin puita maasta - koskaan aikaisemmin ei ole Bechenin karnevaaleissa ollut niin paljon juopuneita nuoria kuin tänä vuonna. Nuorimmat humalakoomassa sairaalaan kuljetetut olivat vain 12-vuotiaita!

Onneksi meidän kohdallamme ei näitä humalaisia häiriköitä näkynyt. Me juhlimme ihan vanhanaikaisesti ilman lisäaineita. Sää ei tunnelmaa lisännyt, ohut sade kasteli tasaisesti kaiken mahdollisen, mutta karkkeja tuli kolmen täyden kassin verran. Naapurin suomalaistyttö sai koko lastin vanhempiensa kauhuksi.

Karamelleja satoi kuin mannaa taivaalta...pusujen kera sain valtavia suklaarasioita ja puskallisen tulppaaneja. Suurin osa Bechenin kulkueeseen osallistuneista oli naapureitamme tai muita tuttuja. Aloimme olla aika valikoivia karamellien suhteen: Kiitos, vain suuria rasioita. Näin se on myös elävässä elämässä; mitä enemmän on tarjolla, sitä suuremmalla ruokahalulla syödään. Näin kävi myös Saksan liittopresidentin, joka eilen klo 11.00 ilmoitti erostaan.


ELVIS ELÄÄ. Ainakin Bechenissä - karnevaalien aikaan. Tämä on kuin muisto menneiltä ajoilta, jolloin lastenvaunut vielä näyttivät lastenvaunuilta eivätkä hifi-kantokassi-urheiluauton- ja monitoimikoneen yhdistelmältä, jossa vaunut itse painavat vain 25 grammaa, mutta kaikki muu irtoroina 50 kg eikä lasta tahdo löytää integroitujen pullonlämmittimien ja internetyhteyksien joukosta.


Ja kun naiset olivat vielä NAISIA. Ihana 50-luku. Onneksi se ei palaa enää kuin vaatemuodissa ja musiikissa.


Tämän asun nimenä voisi olla "ÄLÄ TULE LIIAN LÄHELLE TAI RÄJÄHDÄN". Sopisi hyvin suomalaisille. Loistava keksintö, mutta vaatii hyviä keuhkoja ennen kuin koko ryhmän pallot ovat täynnä ilmaa.

Naapurimme jakamassa "Röschen und Kamelle" - ruusuja ja karamelleja - kadunvarrella juhliville becheniläisille. Facebookista löytyy myös Bechenin Karnevalsfreunde-sivu, jos haluaa katsoa mitä täkäläiset karnevalistit oikein puuhaavat. Karnevaalien kohokohta, Rosenmontag - kulkue Kölnissä maanantaina kerää tuhansia osallistujia ja puolimiljoonaa katsojaa katujen varsille. Viime vuonna tunnelma oli katossa, sää oli upea ja kulkueet todella loistavia (http://www.youtube.com/watch?v=_rmUC6BF-ec&feature=related). Kölnin karnevaalien "Dreigestirn" = Prinssi, Maajussi ja Neitsyt ovat kaikki miehiä. Se on aina ollut tapana.

einmol prinz zo sin = kerran prinssinä on varmaankin jokaisen idealistisen karnevalistin toive, mutta toiveen toteutumiseen tarvitaan iso rahapussi, mielummin viisilukuisena summana, sillä prinssi maksaa oman karnevaalivaununsa kaikki makeiset, lukuisat lounaat, juomiset ja koko 11.11. alkavan kauden kustannukset, mukaanlukien viimeisen parin viikon yötäpäivää jatkuvan juhlinnan. Siinä ei ihan pikkutilillä pärjätä.

http://www.youtube.com/watch?v=OIvf9VNfNpA (laulu, joka kertoo köschin murteella siitä millaista on olla prinssi karnevaalina "in Kölle am Ring" . Haave, josta pikkupoikakin unelmoi.

Echte Fründe stohn zusamme = oikeat ystävät pitävät yhtä oli Annan ensimmäinen saksankielellä oppima lause, Kölschin murteella. http://www.youtube.com/watch?v=pu4RuPIiPPI&feature=related ja nyt pikku Iida lauleskelee Kölschinmurteella lauluja, kuten Anna aikoinaan. Lapset oppivat jo koulussa karnevaalilaulut. Ne ovat osa Kölnin ja NRW:n kulttuuria, vaikka yhä enemmän on niitä, jotka varaavat jo ajoissa matkan etelään mielummin kuin pukevat pellen puvun päälleen ja keinuvat Bläck Föösin tai Höhner`n laulamien karnevaalilaulujen tahdissa. Minä kuulun niihin, jotka eivät mistään hinnasta jättäisi laulamatta "Hey Kölle, Du ming Stadt am Ring". Yhtäkkiä tulee tunne, että kuulun tänne, vaikka en ole edes syntynyt lähelläkään Kölniä.

Siispä jatkamme viimeistä Karnevaaliviikkoa ja huudamme "Kölle Alaaf"

2 kommenttia:

AnnaY kirjoitti...

Mielenkiintoista. Mukavaa että kirjoitat paikallisista tavoista ja perinteistä. Yksi ystävättäreni asuu Pfortsheimissa, mutta emme ole koskaan jutelleen karnevaaleista?!
Tai sitten hän vain ei osallistu niihin.

elämää Saksalaismetsissä kirjoitti...

On paljon ihmisiä, jotka eivät ole kovin innostuneita karnevaaleista. Siksi Ikeakin pitää ovet auki rosenmontag- eli tänään. Tai sitten ei-karnevalistit lentävät etelään tai pohjoiseen, kunhan vain pääsevät pakoon laulavia ja valitettavasti yhä useammin myös humalakoomassa juhlivia nuoria. Minusta karnevaalit ovat hauska tapahtuma, kun muuten täällä on tähän aikaan vuodesta tosi väritöntä.
Ja se on melkein kuin teatteria katsoisi, olemalla itse jonkinlaisessa roolissa mukana.