tiistai 28. helmikuuta 2012

KYLMÄÄ KYLPYÄ JA VAUVANMYSSYJÄ

Muistutin aamulla Friedhelmiä; kaivauduin tiukemmin paksun peittoni sisään ja olisin vielä työntänyt päänikin jonnekin tassujen väliin, jos luut olisivat antaneet periksi.Huomasin jo illalla, että talo oli kylmenemään päin. Olohuoneessa oli 18 astetta, vesihanasta tuli kädenlämpöistä vettä ja pelkäsin pahinta: ÖLJY ON LOPPU!
Kierrettyäni kaikki huoneet epäilyni nousi  ja suihkusta ryöppyävä jääkylmä vesi osoitti pelkoni todeksi: Lämpö oli kadonnut kaikkialta. Soitin Rovaniemelle. Guido käski mennä kellariin ja tarkistaa öljytilanteen. Loppu mikä loppu. Meillä on kaksi tankkia. Vaihtaminen ei valitettavasti onnistu pelkällä hanannapikan väännöllä  ja soitin vuokraisännälle. "kahvin jälkeen"...oli pakko harrastaa avantouintia. Kylmä vesi on KYLMÄÄ, kun se tulee suihkusta ja sillä yrittää pestä hiuksensa. Keitin pari litraa vettä ja sain jotenkin läträtyksi hiukseni puhtaiksi, mutta täytyy myöntää, että olen liian kaupunkilaistunut. Jääkylmä vesi sai minut hetkeksi luopumaan mökkihaaveista jossain Suomen saloilta...

Villapuserot toimittavat pattereiden tehtävää. Tänne yläkerran työhuoneeseeni raahasin kellarista ylimääräisen sähköpatterin, jonka olimme ostaneet Mikaelille ja Nicille, kun heidän uudisrakennustalossaan patterit tulivat vasta parin viikon kuluttua muutosta. Huone on ihanan lämmin. En halua poistua keittiöön enkä edes vessaan. Onneksi ulkona on miedohko keväinen sää, mutta kun lämpötila sisällä alkaa lähennellä samoja lukemia, niin ajattelen äitiä lämmöllä, kun kiskon paksut villasukat jalkaani.

Tilaustyö on aloitettu. Lastenpeitto, johon olen tehnyt kissamaisen aloituksen.

Alkuasetelma on 19 tuuman / 49,3 cm pituinen. Teen ympärille 13,5 cm neliöistä loput. En ole vielä päättänyt laitanko lisää erilaisia kuvioita, joita olen jo ommellut valmiiksi. Ne voi käyttää myös Annan vauvan peittoon.


 Tulppaaneja, laivoja, perhosia ja puita...vieläkö löytyy aiheita muita?
vihreitä, keltaisia, punaisenpuhuvia, tytöntylleröitä...


Ja kaiken keskellä katti Friedhelm ohjeita antamassa, kankaita nuuhkimassa


Neliöt kiertävät rataa ja leppäkerttu ankkaa odottaa..
Ankka vankka vakaa, tulee kulman takaa...
Ja nyt seuraa väri vihreä ellei sitten oranssi, ehkä punainen tai vaaleankin keltainen.

Yksivärisen kankaan osto on seuraava tehtävä, joten leikkaanpa tässä Miialle pienen myssyn, jonka löysin Ann-Marielta lainaamastani Ottobre-lehdestä numero 1/2012. (Ernie raitapipo), jos joku haluaa myös tehdä sellaisen itselleen tai pojalleen tai tytölleen tai kissalleen.


Pipo vauvalle tai nukelle, miten vain. Tein pipon kahdesta eri kankaasta, joten toinen puoli piposta on erivärinen. Olin ajatelut kuitenkin alunperin niin, että sisäpuoli on eri kangasta ja ulkopuoli on eri kangasta. Näin ei kuitenkaan lopputuloksessa käynyt, vaan pipo on edestä raidallinen ja takaa:

Tämä on siis takapuoli tai etupuoli, miten vain.
ja nyt teen sitten ihan oikealla tavalla niin, että sisäpuoli on yhdestä kankaasta ja ulkopuoli toisesta kankaasta. Katsotaanko onnistuuko näin monimutkainen homma minulta.
Ei onnistu. Aina tulee kahdenvärisestä kankaasta. Täytyypä soittaa Ottobreen ja kysyä tarkemmat ohjeet. Minun logiikallani ei valitettavasti hatusta tule kuin tämänlainen. Jos joku muu tajuaa systeemin, kirjoittakaa minulle ihan tarkka kääntöohje.
Ottobren sivulla sanotaan näin:  Leikkaa pipokappaleet kapea- ja leveäraidallisesta puuvillajerseystä. (ymmärsin siis tässä vaiheessa, että kahdesta eri värisestä kankaasta).
Neulaa pipokappaleet toisiinsa op:t vastakkain ja ompele toisiinsa; jätä toiseen sivuun pieni kääntöaukko kaavamerkkien mukaan. Taita pipokappale ttaiteviivaa pitkin kaksinkerroin ja ompele ne yhteen sivuja pitkin muutaman sentin matkalta.(tässä minun ongelmani jo tuli eteen). Ompele myös pipokappaleiden yläreunat toisiinsa saumanvarojen osuudelta.

Tee aukileikkauksia korvien kulmiin ja kavenna kaarevia saumanvareoja hieman ja käännä pipo käänt
öaukon kautta oikein päin. Sulje kääntöaukko käsin ommellen.(ihan selvä juttu)
Tässä kaava:

Kaavan pituus päälaelta päälaelle on 37 cm ja leveys 18 cm. Korvat voi jokainen tehdä senkokoiseksi kuin haluaa.
TÄmä on tehty vauvalle, jonka päänympärys on 38 cm.
Ehkä minulla on juuri nyt aivoissa aukko, kun en tiedä miten tämän tekeleen käännän niin, että sisäpuoli on vaikkapa vaaleanpunainen ja ulkopuoli kukallinen..... Ehkpä on tehtävä niin, että myssyn yläosa on kaksinkerroin vaaleanpunaista ja myssyn alaosa, jossa kääntöaukko on, tehdään kukallisesta. Ehkäpä.

Mielenkiintoista kokeiltavaa kaikille ahkerille ompelijoille.

Ainiin, olen myös raivannut: kankaat on lajiteltu vaaleanpunaisen ja sinisen erisävyin:

Tässä on nyt kankaita Iidalle ja Miialle. Vaaleanpunaista eri sävyissä ja vähän lilaa joukossa.

2 kommenttia:

Tilkunviilaaja kirjoitti...

Tosi kivan näköistä, lapsekasta tilkkutyötä olet tekemässä. Aloituksessa näkyvä kissa on mahtava!

j kirjoitti...

mulla kävi ton pipon kanssa myös noin, ei ymmärrä, ei millään. Oletko keksinyt?