torstai 2. helmikuuta 2012

KÄVIN SAUNASSA!

http://www.splash-kuerten.de/

on turha kertoa suomalaisille miten saunassa käyttäydytään, mutta saksalaisilla siihenkin on tarkat säännöt. Seuraavan kerran, kun menet saunaan suomalainen, muista, että ensin käydään suihkussa, sitten istutaan noin 15 minuuttia saunassa, löylyveteen on hyvä lisätä ripaus sitruuna-melissa/eukalyptus/omena/ruusuntuoksua tai sitten koivunlehteä ja appelsiinia. Jokaisella öljyllä on oma vaikutuksensa. Tuoksulla ei kuitenkaan kannata pyrkiä tuhoamaan hajuaistia. Ei siis kipollista ruusuvettä, vaikka kuinka rakastaisi ruusuntuoksua. Ei myöskään pullollista olutta, vaikka kuinka saunakalja maistuisi. Sitten loikoillaan rentoutunaan ja HILJAA. Saksalaisissa saunoissa miehet ja naiset ovat yhdessä, ellei sitten ole erikseen mainittu naistensauna, johon en ihan heti lähde uudelleen. Mikä meissä naisissa on "vikana", kun kaksi tai kolme samanhenkistä kokoontuu yhteen niin meteli on pahempaa kuin kehä kolmosella ruuhka-aikaan??? Olin tiistaina naistensaunassa, kun kuvittelin viettäväni rauhallisen löylypäivän rentoututtavassa lämmössä pakkasen paukkuessa (-7) nurkissa, mutta välillä oli pakko paeta ulos, kun keskustelu äityi kiistaksi siitä saako tuoli olla uima-altaan vieressä vai ei. Vielä tunteja tapahtuman jälkeenkin asiasta jaksettiin keskustella ja aina uusille tulokkaille selostettiin tarkasti kuka sanoi mitä ja miksi.

Pakkasin kirjani, pyyheliinani ja painuin pihanperällä olevaan pieneen mökkiin, jossa sain rauhassa keskittyä Hobbittien maailmaan. Muuten pidän kovasti Kürtenin pienestä saunasta. Väkeä ei yleensä ole liikaa, saunoihin mahtuu löylyttelemään ja tavallisesti siellä on myös rauhallista. Kürtenin Splash-Bad´issa on 4 saunaa, joista yksi on tavallinen suomalainen sauna. Yhdessä saunassa on värivalot, jotka kuulemma rauhoittavat, inspiroivat ja tervehdyttävät milloin minkäkin värin mukaan. Toinen on höyrysauna, jollaisia suomalaisiinkin kylpylöihin rakennettiin yhteen aikaan aina, kun tavallisesta hotellin saunasta haluttiin tehdä "kylpylä". Pihan perällä on suuri suomalainen sauna, jossa mahtuu hyvin makoilemaan lauteilla, vaikka väkeä olisi enemmänkin. Ja vuorikristallisauna on miellyttävä, kun lämpötila on vain 70 asteista, mutta miltei perinteisellä suomalaisella löylyllä sinne tulee mukavan kostea löyly. Ihan tavallisesta löylystä, sellaisena kuin me sen tunnemme, kipollisella vettä kiville, ei ole kyse. Vettä ei heitellä kiville miten sattuu. Jokaisessa kylpylässä on seinällä lista milloin missäkin saunassa on mikäkin "löyly". Mielensä mukaan sitä sitten hakeudutaan joko hunajalöylyyn, suolasaunaan, hedelmäiseen kylpyyn tai vaikkapa meditaatio saunaan. Kürtenissä on vain suolakuorintalöyly, hunajasauna, rentoutuslöyly ja hedelmäinen tee-löyly, joka tarkoittaa sitä, että löylyn jälkeen tarjoillaan virkistävää teetä.Hunajasauna on ihan tavallinen sauna, jossa löylynheittäjämies- tai nainen kaataa roimasti vettä kiukaalle, huitelee pyyheliinalla kuumaa ilmaa ympäri saunaa ja tuoksuttelee valitsemiaan aromaattisia öljyjä ympäripyöreästi kaikkien osallistujien naamoille. Sen jälkeen tulee toinen kierros ja kun kolmannen kierroksen on hengissä selvinnyt, tarjotaan saunan ulkopuolella kipollinen juoksevaa hunajaa, joka hierotaan iholle. Suolakuorinta sujuu suurinpiirtein samaan tahtiin, mutta karkealla suolalla hierotaan kuollut ihosolu pois ja sen jälkeen järjestelmällinen saksalainen saunassakävijä valitsee pehmeän hunajakäsittelyn. Joissain saunoissa tarjoillaan myös jääpaloja tai hedelmiä saunan jälkeen. Tietenkin voi myös pulahtaa jäiseen veteen tai ottaa vaihtolämpöisiä jalkakylpyjä tai nauttia vain hiljaisesta hetkestä kirjan parissa.

Vietin siis tiistaipäivän saunassa, kun oma saunamme on vasta suunnitteluvaiheessa. Aion tehdä sinne myös rentoutushuoneen, jossa voin saunan jälkeen lepäillä rauhallista musiikkia kuunnellen. Ai niin ja tietenkin mieheni tarjoilee kylmiä juotavia vieressä....Tervetuloa saunomaan!

6 kommenttia:

Keijo kirjoitti...

Kiitos saunakutsustasi.
On siellä kaikenlaisia saunomistapoja.

AnnaY kirjoitti...

Vaikka pidän aromaattisista öljyistä, en halua saunaan juuri muuta tuoksua, kuin alkukesän vastan! Se on mun juttu.

Saunahunajaa käytän joskus mökillä, vaikka joudunkin vuoraamaan lauteet vanhoilla lakanoilla hunajasaunan ajaksi.

Infrapunasaunaa kokeilen ekaa kertaa nyt kylpylässä. Se oli tosi rentouttava kokemus. Suunnittelen jopa sellaisen hankkimista kotiini!

AnnaY kirjoitti...

Tarkennus edelliseen ... KOKEILIN infrapunasaunaa ollessani äskettäin kylpylässä.

paivis kirjoitti...

Mielenkiintoisia tapoja. Itse kävin itsenäisyyspäivän aikaan Düssedorfissa ja hotellissamme oli saunaosasto, jossa oli kolme erilaista saunaa ja kylmäallas. Jälkirentoutuksessa varmaan saimme paheksuntaa, kun onnettomat keskustelimme keskenämme.

elämää Saksalaismetsissä kirjoitti...

Olen Annan kanssa samaan mieltä, että vastantuoksu on ehdottomasti ihanin saunatuoksu, mutta kun täällä ei vastoja juuri pahemmin käytetä niin koivuntuoksu löylyveteen korvaa oikean koivun. Eikä eukalyptuskaan ole yhtään hassumpi saunan kiukailla.Olen jo niin tottunut noihin löylynheiluttelijoihin, ettei sitä enää hämmästele kuten alussa.Olen oppinut nauttimaan jopa saksalaisesta saunasta, vaikka sitä suomalaista mökkisaunaa ei voita mikään!!

elämää Saksalaismetsissä kirjoitti...

Paivis, kun seuraavan kerran tulet Düsseldorfiin, ota yhteyttä. Köln kun on tässä ihan kupeessa. Ei meillä vielä ole tarjolla "oikeaa" saunaa, mutta voisin tarjota upean saunakokemuksen Mediteranassa, joka on Saksan kauneimmaksi saunaksi valittu.