maanantai 6. helmikuuta 2012

köln 41. kerroksesta nähtynä

Suomi on saanut uuden presidentin ja keski-eurooppaa hytisee pakkasen kourissa. Kölnissä -8 astetta. Tulppaanit on siirretty sisätiloihin. Pelargoniat eivät kestäneet sittenkään pakkasta! Bucksbaum on vielä elävien kirjoissa, mutta lehdet muuttuivat jo viime talven pakkasissa ruskeiksi eikä olematon kesä ehtinyt niitä juuri lämmittää, joten pelkään menettäväni suurimman ja kauneimman Bucksbaumini ennen kuin kevätaurinko pelastaa puutarhani kasvit.

Jerry etualalla ja takana uudet ystävät
Lauantaina nautimme upeasta talvisäästä Kölnissä Reinin rannalla. Tyttöystäväni on muuttanut Saksan korkeimpaan asuinrakennukseen (toimistorakennukset Frankfurtissa eivät kuulu tähän luokkaan) ja sen ylimpään kerrokseen, josta on mahtava näköala yli Kölnin aina Bonniin ja Siebengebirgeen saakka. Tutustuimme Jerryn (monirotuinen espanjalainen) kera ympäristön sataanviiteenkymmeneen moni- ja erirotuiseen koirasakkiin, joiden omistajat pysähtyivät keskustelemaan milloin uudesta takkimallista chihuahualle tai jakelemaan pieniä namupaloja ohikulkeville koirille. Jerryn mielestä jokaisella ohikulkevalla olisi pitänyt olla jotain taskujensa kätkössä.Nuuskimassa se kävi kaikki - paitsi pyöräilijät, joista Jerry ei pidä alkuunkaan. Guido oli varmaan elämänsä ensimmäisen kerran KOIRAN kanssa liikkeellä. Hän tuntee kaksi koirarotua: Kanaalirotat ja Huskyt. Kaikki polvenkorkeutta pienemmät lajitellaan Kanaalirottien luokkaan eikä niitä huomioida edes vilkaisulla. Jerry ylettyi juuri ja juuri polveen - ilman, että sen piti varvistaa. Jerry hyväksyttiin kävelykaveriksi. Huskyja ei tällä kertaa näkynyt, mutta yksi sinnepäin-ruskeasilmäinen-karvaturri yritti pitää Jerrylle seuraa.

Ei -8 astetta mikään KYLMÄ sää suomalaisille ole, mutta nautipa siitä tuulessa, vaikka aurinko paistaisikin! Aurinko tuntui lämmittävän, mutta tuuli puhalsi  lämmöntunteen päälle niin, että kylmä hytisytti poskipäitä kuin olisimme olleet Kaamasen pakkasessa. Kölnin asunnottomilla on vaikeat ajat edessä, jos meinaavat viettää yönsä siltojen alla.  Kaupunki on järjestänyt lämpimiä yömajoituksia, mutta siitä huolimatta ainakin yksi asunnoton on kuollut yrittäessään pitää itseään lämpimänä avoimen tulen äärellä.

Päiväkävelyn päätteeksi kiipesimme 41. kerrokseen ihailemaan auringonlaskua Kölnin yllä. Maisema peittyi pehmeään vaippaan kuin lämmitellen palelevia jäseniään.
 Juuri auringon laskiessa Kölnin silhuetti näkyy kuin usvaverhon takaa.

Kölnin tuomiokirkko talvisessa pakkasusvassa. Rein ei ole vielä jäätynyt, kuten Elbe-joki Hampurissa. Meillä ei ole edes jäänsärkijöitä, jos Rein sattuisikin jäätymään, kuten on tapahtunut viimeksi vuonna 1929, jolloin Reinin yli pääsi kävelemään. Reinin virtausnopeus ja suolapitoisuus (mistä suola tulee, sitä en tiedä) estävät joen jäätymisen, ellei sitten pakkaskausi jatku todella pitkään. Vain rauhallisissa paikoissa, kuten poukamissa vesi jäätyy.
Vain suojaisissa paikoissa Rein on jäätynyt. Silti paikka paikoin laivoilla on vaikeuksia päästä eteenpäin jäämassojen keskellä, kuten Herne-kanavan kohdalla.

Herne-kanava Ruhrin alueella oli eilen jäiden peitossa.

Myös Kölnin alueella pienemmät joet ovat jäätyneet kävelykuntoon.Lapsilla on hauskaa, kun pienet lätäköt ja lammikot kannattavat luistelijoita. Muistan, kun Annan kanssa kävelimme Refrathissa, Annan koulun lähellä olevalla lammella 15 vuotta sitten. Sen jälkeen ei lampi ole jäätynytkään. Pitäisi käydä katsomassa voisimmeko nyt lähteä jäälle luistelemaan.

Kauniista talvesta Suomen presidenttiin. Kölner-Stadt-Anzeiger kirjoitti tänään melko ison jutun uudesta presidentistämme mainiten, että "ilopoika Sauli" on valittu Suomen uudeksi presidentiksi. Lehden mukaan Niinistö kieltäytyi presidenttiehdokkuudesta vetoamalla sinkku-elämäänsä. Niinistö ei silloin halunnut luopua iloisesta elämästään ryhtymällä presidentiksi.Nyt, kun hän on naimisissa lähes 30-vuotta nuoremman Jenni Haukion kanssa, iloinen elämä jatkuu kodin seinienkin sisällä eikä presidenttiyden tiellä ollut enää mitään esteitä. Vastapuolen ehdokas, Haavisto, joka  avoimesti ilmaisi homoseksuaalisuutensa, (kuten Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle) kärsi nähtävästi tappion juuri avoimuutensa takia. Suomessa ei olla vielä valmiita näkemään ihminen ihmisenä vaan mukaan vedetään politiikkaan kuulumattomat sivupiirteet. Eräs televisiokanava teki haastattelun kadulla kysyen ihmisiltä mitä mieltä he ovat siitä, jos liittokansleri ilmoittaisi olevansa heteroseksuaali. Suurinosa kauhuistui asiaa ja sanoi sen olevan ennenkuulumatonta eivätkä he koskaan valitsisi hetero kansleria.Niinpä niin..ehkä juuri siksi meillä on homoseksuaali ulkoministerinä, kun saksalaiset eivät halua hetero politiikkoa! Kenties Niinistöäkin olisi pitänyt mainostaa Heteroseksuaali Suomen Presidentiksi! (Heteroseksuaalisuus (alk. kreik. heteros, erilainen) on seksuaalista vetovoimaa ensisijaisesti tai pelkästään vastakkaiseen sukupuoleen. Heteroseksuaalisuus on yleisin seksuaalinen suuntautuminen ja monissa yhteiskunnissa sitä pidetään sosiaalisena normina.)

Näiden normien mukaan lähden katsomaan mitä keittiössä tapahtuu, kun sieltä tulee niin ihanat tuoksut.Mies, joka viimeiset 2 viikkoa on syönyt vain lohta, poroa ja muita Lapinherkkuja, halusi tehdä spagettia á la Guido - eikä sitä ruokaa voi vastustaa kukaan - ei edes heterot.


[








1 kommentti:

Keijo kirjoitti...

Heippa Tintti,
Mahtavat näkymät kerrostalon ylimmästä kerroksesta. Tuollainen asunnon paikka olisi minun mieleen. Ne kerrat kun olen asunut kerrostalossa niin aina ylimmässä kerroksessa. Nykyinen asunto on tosin vain neljäs kerros. Eipä tässä ympäristössä korkeampia ole ollenkaan. Mielestäni ei teillä ole kovaa pakkasta näin suomalaisittain ollenkaan. Viime viikolla kun oli yli -40 astetta, onneksi tänä aamuna on enään -5 astetta. Varmaan tuollainen tavallinen ruoka maistuu pohjoisen herkkujen jälkeen hyvälle.
Älä mene liian heikoille jäille, siellä voi kastua hiuksiin saakka.
T: KeKuMa