tiistai 22. maaliskuuta 2011

kevättöitä puutarhassa ja sunnuntai Luxemburgissa

puutarhassa kukkivat jo pensaat, maa on möyhitty, mutta istutuksien kanssa täytyy vielä odottaa, että yölämpötila nousee. Päivisin on jo +17 astetta aika ajoin, mutta öisin saattaa mennä miinuksen puolelle. Olen istuttanut ruukkuihin erilaisten kesäkukkien siemeniä sekä kukkasipuleita. Ne ovat nyt autotallissa odottamassa päivien lämpenemistä.

 Lauantaina kuoputtelin multaa kuohkeaksi ja totesin, että kaikki istuttamani narsissit ja tulppaanit ovat nousseet maasta. Tänä talvena eivät hiiret syöneet kukkasipuleita. En muistanut istuttaa sipuleiden viereen hajukasveja, jotka ajavat hiiret loitolle.Toinen mahdollisuus on istuttaa kukat maahan muoviämpäreissä, joihin tehdään reikiä, mutta ei niin isoja, että hiiret pääset niistä sipuleiden kimppuun.


Kivikkopuutarhani oli talven jäljiltä täynnä kuusenneulasia, narsisseista ei näkynyt kuin huiput.Puhdistin kivet ja ruoputtelin maata ja nyt kasveilla on tilaa taas levitä.

Säätiedotus lupasi torstaihin saakka aurinkoista ja lämmintä.Viikonlopuksi tulee taas sadetta! Onneksi viime viikonloppu oli kaunis. Guido sai hyvän idea lauantaisen puutarhaurakan jälkeen; hän ehdotti matkaa Luxemburgiin. Sunnuntaina oli tosi upea. RS kaivettiin lakanoiden alta. Autobahn oli lähes tyhjä, kun 9.15 starttasimme kotipihalta. RS on todella uskomattoman vakaa ja pysyy tiellä vaikka mittari näytti 270. Myönnän ettei meno ole ympäristöystävällistä, kun vihreät vaativat 80 kilometrin tuntinopeuden rajoitusta.


Luxemburgin kaupungissa on maailmankuulu museo "MUDAM" eli Musée d`ArtModerne Grand-Duc Jean, jonka on suunnitellut amerikkalais-kiinalainen arkkitehti L.M. Pei. Rakennus on loistava esimerkki kiven, metallin, lasin ja betonin yhdistelmästä. Se on enemmän kuin talo tai rakennus. Se on tila, taideteos.Valo hohtaa sisälle korkeista ikkunoista, leikittelee varjoja lattioille ja seinille. Jyrkät ja terävät kulmat saavat vastakohdan pyöreistä portaista.Tilan taideteokset jäävät miltei tämän rakennus-taideteoksen varjoon.

Taideteos rakennus on rakennettu vanhan linnoituksen sisään.


Valon ja varjon leikkiä museon valkoisilla kiviseinillä. Taustalla näkyy portaiden pyöreä kaide, joka tuo pehmeyttä teräviin kulmiin.

Taideteos taideteoksen sisällä. Ulkoa tullut valo heijastuu värillisten lasien kautta seinille.

Philharmonie, konserttisali
 vastapäisen talon seinästä heijastuu konserttitalo kuin peilistä.

 Tämäkin on taideteos; pyöräteline, joka sopisi erinomaisesti myös Suomeen.

Keväällä aiomme lähteä uudelleen Luxemburgiin. Kaupungissa on niin valtavasti näkemistä. Vanha kaupunki, jossa kauniita 1700-luvulta säilyneitä rakennuksia, sekä lukuisia linnoja ja huviloita ja erittäin kauniita kivisiltoja. Suosittelen myös Suomesta matkustaville. Ryan Air lentää Tampereelta Frankfurt Hahnin kentälle ja sieltä on myös kenttäkuljetus Luxemburgiin, jos oikein muistan.Lähellä on myös Trier,Saksan vanhin kaupunki. Eikä Villeroyn & Bochin tehtaanmyymälätkään ole kaukana rajasta. Siellä voi tehdä todellisia löytöjä. Sieltä löytyy jo poistettuja malleja, uusia malleja ja yksittäisiä kappaleita joita saa joskus aivan uskomattoman edullisesti. Hinnat ovat todella halvemmat kuin täällä kaupoissa.http://www.fabrikverkauf-in-metzingen.de/_Saarbruecken-outlets_mit_Saarland/Werks_und_Lagerverkauf_salue.htm

3 kommenttia:

Keijo kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Keijo kirjoitti...

On se ihmeellistä kun teillä on noin lämpöisiä päiviä ja meillä on vielä lunta vaikka teille antaisimme. Olihan meillä eilen tiistaina lämpöasteita kyllä jo 10. Mutta loppu viikoksi luvattiin lumisadetta ja pientä pakkasta.
Olisi mahtavaa päästä tuollaiseen nopeuteen autolla. Suomessa kun ei saa ajaa yli 120 km/t edes kesäaikaan. Olet taas saanut hienoja kuvia matkaltasi. Millainen kamera sinulle on kun kuvat tulevat noin näköisiksi?
Toivottavasti pihan ropsutuksesta et vilustu etkä saa selkääsi kipeäksi. Terveisiä sinulle lumisesta Suomesta.
Julkaisu ajaksi tulee hassusti aivan erheellinen. Kirjoitin tämän kyllä keskiviikkona 23.3. aamupaivällä kello 08:34

elämää Saksalaismetsissä kirjoitti...

Vilustuin tuosta lauantaisesta puutarhassa ahertamisesta, kun kevätaurinko on niin ihanan lämmin, mutta ilma kuitenkin kylmä! Olin eilen aivan nuhainen ja palelin niin, että hampaat tärisivät, mutta tänä aamuna oli kaikki jo ohi ja nyt tuntuu kuin mitään vilustumista ei olisi ollutkaan. Kevätauringossa täytyy vain pitää varansa. t-paita oli liian vähän. Huomiseksi on luvattu 21 astetta!