keskiviikko 7. joulukuuta 2011

94. itsenäisyyspäivää vietettiin sittenkin "Linnassa"

Miten sitä on ennen eletty ilman INTERNETTIÄ? Kun Linnan Juhlat katsottiin mustavalkoisena ja myöhemmin värien ilmaannuttua odotettiin jännittyneenä mitä Maria Melinillä on päällään. Tänä vuonna Melinin vertaisena kuningattarena oli ehdottomasti laulaja Jenni Vartiainen. Upea puku sai upean kantajan.

Avasin pullon ex-DDR:n juhjajuomaa, pussin länsimaista hapatusta eli Chipsejä ja keräsin tyynykasan selkäni taakse nauttiakseni täysin siemauksin Friedhelmin seurassa juhlat alusta loppuun. Kike Elomaan ja miehensä kommentteja kauhistellen tajusin yhtäkkiä mihin suuntaan Suomen politiikka on ajautumassa, jos Suomen seuraava presidentti olisi perussuomalainen. Minun kesämökkini osto jäisi tekemättä. Tuskin minulle enää epäsuomalaisena maata edes myytäisikään. Sotainvaliidina voisin vielä saada jonkinlaisen oikeuden olla Suomessa, mutta sekin on kuoleva osa suomalaisuutta.Mannerheim-ristin kantajia on enää yksi elossa.Perussuomalaiset haluaisivat varmaankin uuden sodan saadakseen kunniakkaita sotilaita, joita voisi aina kutsua Linnan juhliin. Arvostan suuresti itsenäisyytemme puolesta taistelleita miehiä ja naisia, mutta sotainvaliidiudella ei mielestäni saa kerätä itselleen lisäpisteitä.

Suomen politiikan pohdinnasta siirryn tärkeämpiin aiheisiin: Lisää pussukoita! Olen ollut ahkera viime aikoina. Ommellut Bechenin "kuninkaan ladon" joulupuumyyjäisiin pusseja, kasseja ja muuta tarvetavaraa. Tässä esittelen ylpeänä tuloksiani:

 Pikkupussukoita on syntynyt kuin sieniä kuusen alle. Tässä muutamia esittelykappaleita. Nämä ovat ns. Lunch Bag - pusseja.
 Sain Riitalta Raumalta puolivalmiita kasseja, ihanista kankaista tehtyjä. Laitoin niihin vuoret ja kantohihnat ja nyt lähetän ne Riitalle takaisin. Saa nähdä kuka kassit löytää joulupaketistaan.
Tämä on se Imatralle lähtevä kassi, josta olin ensin ajatellut tehdä tyynyn, mutta siitä tulikin kassi.Eeron Kuplassa on näkyvillä kudin, jossa on vanhoista lakanoista tulossa kassi naapurin teini-ikäiselle tytölle. Hän halusi saada puuvillakankaista kudotun kassin.

Täällä oli hetken aikaa miltei talvinen olotila. Ensin tuli rakeita, sitten lunta ja lopuksi ropisi vettä. Viime viikon lähes kesäisen lämpimät päivät ovat ohi. Talvi tekee tuloaan ja joulu lähestyy. Me odotamme miltei varpaisillaan jouluaattoa. 24.12 on laskettu aika toiselle lapsenlapsellemme.Joudun odotukseen liittyy jotain aivan uutta tunnetta. 3 vuotta sitten tiesimme, että ensimmäisen lapsenlapsemme odotettu tulo siirtyisi joulun jälkeen ja niin Iida toi 10.1 auringon elämäämme. Lapsenlapsi on jotain niin käsittämättömän ihanaa, ei pelkästään siksi, ettei enää tarvitse olla kasvatusvastuussa vaan saa nauttia lapsen kanssa touhuamisesta ilman vanhemmuuden vastuuta. Lapsenlapsi on hyppy uuteen rooliin. Pehmeämpään ja rennompaan. Oma lapsi siirtyy minun aikaisempaan rooliin ja minä seuraan omien isovanhempieni jalanjälkiä. Se on äärettömän rikas kokemus.Oma mummini oli huomattavasti vanhempi tullessaan isoäidiksi kuin minä olen ollut, mutta jokainen isoäiti luo omannäköisensä.mummi-mamma-hahmon. Minun mummi-roolini oli työssäkäyvän mummin rooli. Nyt, kun olen ollut kotona, ehdin paljon useammin Iidan luokse ja seuraan tarkemmin hänen kehitystään ja kasvuaan. Harmaahapsisesta sukkaakutovasta mummosta olen aika kaukana, vaikka kudin pysyykin kädessä. Lauleskelen hassuja omakeksimiäni lastenlauluja, kun sanat eivät muistu mieleen. Mikael kielsi minua laulamasta, kun yritin nukuttaa häntä tuutulauluilla. Kansakoulun laulunopettajani huomautti koelaulun yhteydessä, että voisin valita jonkun vähän helpomman kuin "oksalla ylimmällä"...
Ymmärsin yskän enkä koskaan päässyt kuoroon laulamaan.Mummit voivat tehdä muutakin kuin suunnitella uraa oopperalaulajana. Opetan Iidan ompelemaan hassuja vaatteita. Käsityönopettajani kääntyisi nyt haudassaan. En oppinut ompelemaan edes suoraa saumaa saati sitten vaatteita, mutta kaikkea sitä elämänsä aikana voi opetella ja opettaa jopa muille. Kankaita voin painaa Iidan kanssa ja värjätä villalankoja mustikan varvuilla tai kaarnan paloilla. Minusta taitaa tulla kaarnamummi.

2 kommenttia:

*Polaris* kirjoitti...

Aijjaa, Sinä olet ruvennut politikoimaan. Ei Soinissa mitään vikaa ole, hän ei vain antaisi Suomalaisten veronmaksajien rahoja kaikille roska hallituksille. Eikä ottaisi maahan sosiaalipummeja elämään veronmaksajien rahoilla. Työperäisen maahanmuuton hän hyväksyy...

Anjuusa kirjoitti...

Jännää tämä sukupolvenvaihdos, pikkuTintti mummina, vaikka hetki sitten vielä Rajapatsaalla lumilinnassa kintaat koppurassa kiipeilitte ja vaahteranlehtikasoissa kieriskelitte.

Olet mahdottoman aikaansaapa ja ahkera, minä alan jo laiskistua.