torstai 21. heinäkuuta 2011

Puolukka-appelsiini leipä

Tämä on nyt poikkeus, mutta tämä resepti on annettava yleiseen käyttöön. Kävin kirjastossa ja käteeni osui kirja nimeltä: "maukkaita muffineita". Olen tunnetusti huono kokki, mutta leipomisesta olen aina pitänyt. Kerään intohimoisesti reseptejä ja kirjahyllyssä on 3 kansiota hyvin organisoituja ruokareseptejä, joita on mukava selailla. Siihenpä se on useimmiten jäänytkin. Jonkun laatikon tai keiton olen joskus tehnyt. Poikkeuksena ovat Pirkan reseptit sekä Yhteishyvä Ruoka Maailma, joista löydän aina jotain mielenkiintoista.

Nyt käteen osunut kirja sai mielenkiintoni heräämään: kuvat olivat selkeitä, ohjeet yksinkertaisia. Lainasin sen ja kotiin päästyä keräsin tarpeet keittiönpöydälle. Puolukoita ei valitettavasti löydy meidän kaupoista, mutta juuri nyt sattui Aldissa olemaan amerikan viikko ja otin puolukoiden tilalle karpaloita. Tuoreen appelsiinin tilalle lorautin appelsiinituoremehua ja mustaherukkamehua. Tosin se värjää leivän tummaksi.

Leipä on oikeastaan kakun tyyppinen. Me söimme sitä iltaisin teen kanssa. Lihakeiton lisukkeeksi se ei sovi mitenkään, mutta maistuu muuten todella mahtavalta. Ohje on niin helppo, että tästä selviää alokaskin.

Mitat ovat saksalaiseen tapaan grammoissa, täällä ei tunneta desilitroja kuivia aineita mitatessa!
220 g vehnäjauhoja
110 g sokeria
1 ruokalusikallinen leivinjauhetta
1/2 teelusikallista suolaa
170 ml tuoretta appelsiinimehua (minä laitoin vähemmän)
2 kevyesti vatkattua munaa
80 g sulatettua margariinia tai voita
120 g tuoreita puolukoita (tähän vaihdoin karpalot)
50 g pieneksi murskattuja pähkinöitä (saksanpähkinöitä esim.)

1. lämmitä uuni 180 asteesen.
2. vuoka, 23x13 cm suuruinen. Vuoraa se leivinpaperilla ja voitele leivinpaperi, ellet käytä Tupperin silikoonivuokaa.
3. sekoita jauhot,sokeri,leivinjauho ja suola kulhossa.
4. paina jauhoihin pieni kolo, johon kaadat appelsiinimehun, munat ja sulatetun voin.Sekoita kunnes aineet ovat sekaisin.
5. Lisää puolukat tai karpalot ja pähkinät.
6. Kaada vuokaan ja paista 50 minuuttia. Kokeile puutikulla taikinan kypsyys. Tikkuun ei saa jäädä yhtään takinaa.
7. Anna leivän levätä 10 min. ja kumoa sitten ritilälle. Leipää voi leikata vasta, kun se on tarpeeksi jäähtynyt.

sekoita pähkinät ja puolukat(karpalot) taikinaan

Maistuu hyvältä sellaisenaan tai tuorejuuston tai marmeladin kanssa. Hyvää ruokahalua!

Kuumeisen päivän (eilen 39.8 Celcius asteikolla) jälkeen olo on taas ihan terve. Tiistaina kävin kylpylässä enkä ottanut osaa yhteenkään löylyyn. Istuskelin ns. lämpimissä huoneissa, nukuin pari tuntia lepohuoneessa, söin hyvin ja nautin tunnin hieronnasta. Kotiintultua olin kuin uusi ihminen. Keskiviikko aamuna väsymys vaivasi.Peruin Iidan luokse menon ja kävin lepäämään. Keskipäivällä kuumotti kaikkialta ja mittari näytti 38,5. Nukuin taas. Seuraava mittaus antoi tuloseksi 39. Ja tämä kaikki keskiviikkona, kun kaikki Saksan lääkärit ovat kiinni.Mietin jo sairaalaan menoa. Päätin kuitenkin odottaa ja katsoa. Tunnin kuluttua lämpötila oli noussut jo epämukaviin hellelukemiin, 39,8.Päässä suhisi, silmiin koski ja olo oli väsynyt. Nukuin vain lisää. Illalla Guido huolestui, minä vain nukuin. Hän päätti käyttää vanhoja konsteja kuumeen alentamiseen ja kääri jalkani kylmiin pyyhkeisiin. Tätä toistui puolentunnin välein. Keskiyöllä kuume oli laskenut jo 38 ja kävimme nukkumaan.Paitsi, että minä olin nukkunut koko ajan. Jonkinlaisessa horroksessa nostelin käskystä jalkojani, kun Guido vaihtoi kääreitä. Vanhat konstit tuntuivat tehoavat. Aamulla lämpötila oli normaali eli 38,4. Kävin lääkärissä saamassa kahdet antibiootit, koska ultaäänikuvauksessa näkyi jonkinlainen paisuma ja lääkäri epäili tulehdusta. Verikokeet lähetettiin labraan ja tulokset saan huomenna. Kuume on nyt pois. Hyvä niin sillä muuten ei olisi maanantaisesta sairaalareissusta tullut mitään. Stenssin vaihtoo on vaikea saada aikoja. Menen maanantaina Essenin Uniklinikalle ja tiistaina vaihdetaan stenssit.Niitä on kaksi. Toinen sapessa ja toinen maksassa.Toivon, että tällä kertaa ei satu mitään ikäviä yllätyksiä enkä joudu jäämään viikoiksi sairaalaan. Ensi viikoksi on luvattu HELLETTÄ. Olisi edes yli 20 astetta eikä sataisi niin siitäkin saisi olla iloinen.

Onnea leipä-kakun paistajille. Voin vakuuttaa, että se on hyvää.

Ei kommentteja: