maanantai 4. heinäkuuta 2011

MARKSBURG - AINOA REININ LINNOISTA, JOTA EI TUHOTTU

Marksburg - 1231 ensimmäisen kerran mainittu aikakirjoissa. Linnan paikalla oli jo 1117 pienempi linna.
Marksburgin linnaa ei koskaan valloitettu vaan se siirtyi aina rauhallisesti sopimuksella uudelle omistajalleen. Japanilaiset olisivat halunneet ostaa linnan ja siirtää sen pala palalta Miyakon saarelle, mutta suunitelma epäonnistui ja nyt japanilaset ovat rakentaneet takan kopion linnasta saarelle. Ainoat, jotka linnaa vaurioittivat, olivat amerikkalaiset vuonna 1945 ampuessaan Reinin toiselta puolelta saksalaisia joukkoja.


Linnan monikulmaiset sisärakennelmat nojaavat vuoren seinämiin.
3 metrin paksuiset seinämät takaavat, ettei linna ensimmäisissä myrskyissä kaadu.

Maisema linnasta Reinille on todella upea. Keskiajalla linnasta pystyttiin näkemään vihollisen tulo erittäin kaukaa. Ympäröivillä vuorilla on paljon muitakin linnoja. Reinin varsi on täynnä pieniä ja suuria puolustuslinnoja, joista osa on täysin raunioina ja osa kunnostettu. Vain Marksburgin linna on säilynyt täysin tuhoutumattomana.

Olimme jo monta kertaa päättäneet pistäytyä Marksburgin linnassa, mutta jotenkin aina aika oli loppunut kesken. Kölnistä on noin 130 km matka Marksburgiin, Koblenzin taakse, mutta kun matkan aikana pitää tutustua Königswinterin linnaan, Linzin pieneen ja viehättävään kaupunkiin ja yrittää ehtiä vielä Rüdesheimiin, jäi Marksburgin linna meiltä joka kerta välin.Nyt päätimme tehdä matkan vain Marsburgiin ja siihenkin meiltä meni jo yksi päivä.

Saksan moottoritiet ovat hirvittävässä kunnossa. Kuin perunapellossa ajaisi - tai Fordin testiradalla; tie täynnä kuoppia, kohoumia ja esteitä! Normaalikuntoisena en edes huomaisi tien epätasaisuuksia, mutta nyt tuntui kuin jokainen kuoppa ja kolo rytyyttäisi vatsani sekaisin. Muuten matka meni oikein hyvin, kun pidimme pieniä taukoja, että pystyin taas hengittämään vapaasti. Tämä oli eräänlainen testi tulevaa syyskuun matkaamme varten. Silloin haluamme tulla Suomeen käymään. Se tarkoittaa pitkiä ajomatkoja Helsingistä Imatralle, Puumalaan sorateitä pitkin, Lammin rallireittejä, mutta olen päätänyt selvitä matkasta. Haluan päästä käymään Suomessa ennen talven tuloa.

Olen lukenut Roman Schatz´in kirjoittaman kirjan "Gebrauchsanweisung für Finnland" eli "käskirja Suomeen matkaajalle". Se oli hyvä yhteenveto Suomen historiasta eräänlaisena pikakurssina ihan suomalaisellekin. Ja sitäpaitsi Schatz kirjoittaa faktaktit pilke silmäkulmassa, joten kuivat prosenttiluvutkin muuttuvat hänen kynästään hauskaksi lukuelämykseksi. Suomalaiset tunnetaan maailmalla alkoholin suurkuluttajina. Schatz pistää tosiasiat paperille ja toteaa, etteivät suomalaiset kuluta vuodessa per henkilö sen enempää alkoholia kuin ranskalaiset tai saksalaiset. Suomalaisten juomatekniikka vain eroaa keskieurooppalaisesta: Saksalainen juo joka päivä pari olutta, muutaman viinilasilliset ja snapsin ja turruttaa siten kroonisen elämänkipunsa ja on vuosikymmenien aikana muuttunut krooniseksi alkoholistiksi ilman ympäripäissään oloa. Sitäpaitsi alkoholia saa Saksassa ympäri vuorokauden kaikkialta eikä siitä tarvitse maksaa viikon palkkapussia. Suomessa taas pusketaan hampaat irvessä töitä viikko ja perjantana hankitaan perjantaipullo ja mieluiten myös lauantai ja sunnuntaipullo samalla. Suomalainen ei pidä yllä jatkuvaa pientä alkoholitasoa vaan täyttää itsensä yhdellä kertaa unohtaakseen viikon ja ehkä koko lapsuutensa ikävät asiat...aina uudelleen ja uudelleen jokaisena viikonloppuna!

Pieni lainaus Schatz´in kirjasta, joka käsittelee suomalaisia ja alkoholia:
"mikä erottaa suomalaiset häät ja hautajaiset toisistaan? - hautajaisissa on yksi kännipäinen vähemmän."

Alkoholin viikonloppukulutus on verrannollinen suomalaislasten viikonloppu karkkipussiin Hammaslääkärit suosittelivat ainakin vielä 90-luvulla viikonloppukarkkipussia sen sijaan, että joka päivä mussutettaisiin karkkia. Meilläkin oli lapsilla lauantaipussi, jonka jälkeen pestiin hampaat ja sitten oltiin viikko syömättä karkkia. Onkohan joku lääkäri joskus suositellut mielummin kertahumalaa kuin jatkuvaa tissuttelua...Kumpi on sitten terveyden kannalta "parempi" ratkaisu? Ainakin suomalaisilta saisi piilottaa kaikki hammastikkua terävämmät aseet ennen kuin pullot otetaan esille.Ei tulisi ehkä ihan niin paljon hautajaisia, joissa olisi yksi kännipäinen vähemmän.

Iloista kesäpäivää kaikille - ja kohtuullista alkoholinkulutusta!


3 kommenttia:

Keijo kirjoitti...

Moron Tintti,
Pieni kommenti tuohon alkoholin tissuttamiseen. Sinulla taitaa olla hieman väärä käsitys suomalaisten alkoholin käytöstä. Kyllä suomalaiset osaavat jo litkiä pitkin viikkoa punaviiniä ja keskikaljaa jopa työpaikoilla. Kaiken lisäksi sitten otetaan ne viikonloppu pullot ja maanantaina ollaan kipeänä työpaikalla ihmettelemässä miksi on huono olo.
Saatan olla asiasta hyvinkin väärässä kun en itse käytä edes niitä viikonloppupulloja.
Selvin päin mailmakin näyttää kauniimmalta.
Että sillai,
Keijo

elämää Saksalaismetsissä kirjoitti...

No se saa tilastot suomalaisten kohdalta vielä surkeammiksi. Tosin saksalaisten puolustukseksi täytyy todeta, että täällä on tullut muotiin koomaan juominen. Nuoret kittaavat korkeaprosenttisia aineita kilpailumielessä siihen asti, kunnes alkoholin osuus veressä ylittää veren osuuden...ja moni nuori on päätynyt hautausmaalle.Muotivillitys kuulemma laajene vain, ovat tainneet ottaa oppia suomalaisista.

Keijo kirjoitti...

Niin, mihinkä tämä mailma on menossa? Toivottavasti nuorista jää sellaisia jotka hoitavat hyvin tätä mailmaa.
Kllä suomalainen nuoriso tosiaan "ryyppää" hassulla tavalla ja itsetuhoisesti. Onneksi vain pieni määrä ja kunnollisia ovat suurin osa.
Samoin varmaan Saksassa on, jotta kunnollisia nuoria löytyy mutta heistä ei kirjoitella lehdistössä.