tiistai 18. marraskuuta 2008

Tilkkukassi



Tässä kuvat lupaamastani tilkkukassista ja tilkkupeitosta. Molemmat ovat todella helppo valmistaa. Tilkkupeitossa menee tietenkin kauemmin aikaa kuin kassissa, jotenkin hyvin ymmärrettävää.

Tarvikkeet: Sakset tai tilkkuleikkuri ja hyvä alusta. Mieluiten vaikka tilkkujenleikkaukseen tarkoitettu. Kankaita voi hankkia vaikka miehen vanhoista paidoista. Parhaita ovat juuri flanelliset, pehmeät ja puuvillaiset kankaat. Kangaslaatuja voi sekoittaa, kunhan ne on ensin pessyt ja kutistanut toisin sanoen pessyt, sillä ne kutistuu siinä pestessä. Minä suosin aina vanhoja, vanuneita ja käytöstä poistettuja vaatteita, joista voi reilusti repiä ja leikata. Taskujen kohdat ja nappilistat ovat käteviä koristeita. Tilkkutyö ei saa olla kallista harrastusta. Mummini käytti aina kaikki vanhat vaatteet, lakanat, pöytäliinat, kravatit, farkut jne.

Toinen vaihe on kankaiden kasaaminen lattialle. Värien tarkastelu ja lajittelu pieniin kasoihin sen mukaan mitä värejä haluaa käyttää. Jos et tiedä millaisen mallin haluat käyttää, leikkaa vaikka neliö jonka mukaan leikkelet tilkkuja. Tai jos kangas on tarpeeksi pitkä, leikkaa siitä niin pitkä pätkä kuin kankaasta riittää.

Kolmas vaihe on työhön tarkoitettujen kankaiden silittäminen. Leikkaaminen käy nimittäin paremmin, kun kankaat on silitetty.

Neljäs vaihe on leikkaaminen: jos haluat tehdä ns. hirsimökkitekniikalla, jota minä suosin lähes kaikessa sen monipuolisuuden vuoksi, leikkaa vain yksinkertaisesti pitkiä pätkiä kankaistasi. Ei niiden tarvitse olla edes saman levyisiä. Pituudestakaan ei ole niin väliä. Ne pätkitään sitten ommellessa sopivan pituisiksi.

Yksi mahdollisuus on tehdä ns. paper-piecing-tekniikalla, jossa kangas ommellaan paperille ja jälkeenpäin paperi revitään valmiista työstä. Se helpottaa pienten osien ompelemista. Tässä kuvassa näkyvän linnunmökin olen tehnyt sillä systeemillä. Lintu on tehty päälle jälkeenpäin. Ommeltu siis käsin pienin pistoin. Kassin toinen puoli on yhdestä kankaasta ja vuori on ommeltu jostain ylijäämäkankaasta, jonka väri jotenkin sopi kassin muihin väreihin. Sisäosiin käytän paljon vanhoja lakanoita tai pöytäliinoja. Pienen taskun voi ommella sisäpuolelle avainta tai kukkaroa varten. lähes jokaisella on kotona erilaisten firmojen mainosmielessä jakamia kaulassa riiputettavia avaimenperälukkoja, joista olen aina leikannut juuri sen osan, johon avain kiinnitetään. Sen ompelen kiinni kassin sisäosaan, ja siihen vain avain kiinni, eikä avain koskaan häviä laukun pohjalle.

Huomenna näytän miten kassi on tehty. Nyt Friedhelm on päättänyt hyppiä näppäimistöllä, joten kirjoittamisesta ei tule yksinkertaisesti yhtään mitään. Kuningas istuu päättäväisesti tassujaan nuollen nenäni edessä...se rakastaa tilkkutöitä. Parasta mitä se tietää, on kaivautua juuri lajiteltujen kankaiden alle tai pöyhentää leikatut tilkut pitkin olohuoneen lattiaa..

1 kommentti:

Prankkari kirjoitti...

Kyllä sinä Tintti olet ahkera ja kerkeävä ompelija. Mielenkiintoista tekemistä tuo tilkkujen laittelu ja saahan ne vanhat kankaat kierrätystä.
Toivottavasti se Friedhelm ei häiritse liikaa työskentelyäsi. On hienoa kun joku jaksaa tehdä ja vielä kertoa kuinka se suoritetaan, kiitos ja jatka samaan malliin Saksalaismetsässä.