tiibetiläiset munkit ovat todenneet, että maailmassa on paikkoja, joissa säteilee energiaa ja jotka voidaan luokitella ns. pyhiksi paikoiksi. Ne eivät kuulu millekään uskontokunnalle vaan ne ovat pyhiä paikkoja koko ihmiskunnalle niissä olevan voiman takia. Großglocknerin vuori on yksi tällainen pyhä paikka.
Bad Fusch on ollut jo ennen minun maailmaan tuloani kuuluisa "kurort," kuten täällä nimitetään paikkaa, jossa ilma on raikasta, vesi puhdasta ja terveellistä ja jossa annetaan mahdollisesti vielä erilaisia hoitoja. Korkealla vuorella, metsän keskellä oli ennen toista maailmansotaa suuri terveyskylpylä, jonka Hitlerin joukot tuhosivat. Paikalla on aina ollut lähde, josta ihmiset ovat hakeneet vettä. Ei mitätahansa juomavettä, vaan parantavaa vettä. Paikalliset asukkaat kertovat tapauksista, joissa jo silmäleikkaukseen ajan varannut pormestari vai oliko se poliisipäällikkö, parantui niin, ettei leikkaus ollut tarpeellinen. Hän oli käynyt pesemässä silmänsä useammankin kerran ylhäällä vuorella ajatellen, ettei se nyt ainakaan voi pahemmaksi silmiä tehdä. Totuus oli, että silmä parani. Nyt paikalle on rakennettu pieni paviljonki.
"vesi paras lääkitsijä" on myös suomalainen sananlasku. Vaihtokylvyt - kylmää ja kuumaa vuorotellen - on aina pidetty hyvänä väsyneille jaloille. Metsän keskelle on rakennettu altaita, joissa voi kävellä kylmässä vedessä ja karaista ihoa ja verenkiertoa. Opastauluissa selitetään ns. Kneipp-vesiterapian tarkoitus. Jo yksistään luonnonrauha korkealla vuorella on parantava elementti. Tummanvihreät kuuset, hennosti tuulessa havisevat lehtipuut ja täydellinen hiljaisuus antavat rauhan, jota ei löydä mistään muualta. Kävelimme metsän keskellä pientä tietä pitkin aina vain ylemmäs. Meidän piti löytää toinen lähde, joka on piilossa turisteilta ja jonka vain paikalliset asukkaat tietävät. Aikamme etsittyämme löysimme kivikasojen keskeltä lähteen, mutta sen vesi oli seisonutta eikä sitä voinut enää juoda. Metsänhakkuut ympärillä olivat aiheuttaneet sen, että lähteen vesi oli samentunut ja lähde tukkeutunut.
Palasimme takaisin ns. silmälähteelle, istuimme valtavassa riippukeinussa, seurasimme haukan liikkeitä vastapäisessä puussa ja nautimme täydellisestä hiljaisuudesta.Tunsin oloni paremmaksi vaikka en ollutkaan juonut parantavaa vettä. Puhdas ilma, kirkkaat vuoristopurot ja vihreät niityt saivat minut voimaan paremmin kuin aikoihin. Jaksoin kävellä tunnin verran metsäteitä pitkin, kun samalla silmä etsi erikoisia kukkia polun varrelta. Oppaanani oli paikallinen naishenkilö, joka kertoi arabivieraiden hämmästelevän purojen kirkasta vettä ja vuorilta alas pulppuavia jokia. He sanovat aina, että öljy tuo rahaa, mutta kun vesi puuttuu, puuttuu kaikki. Zell am Seessä on joka vuosi valtavasti turisteja eri arabimaista. Hotellin vieressä on pieni kuwaitilainen hedelmäkauppa ja arabiperheet valloittavat kesäkuukausina lähes kaikki paikkakunnan hotellit.He nauttivat jopa siitä, että sataa vettä!!
Onneksi meidän retkemme sujui auringonpaisteessa. Ilmassa tuoksui maan kosteus. On satanut niin paljon, että varvikot ja sammalikot pursuavat vettä. Aurinko paahtoi paikoin niin voimalla, että mättäät höyrysivät.
Pieni paviljonki paikalla, jossa on silmät parantava lähde. Takana kappeli, joka on jo satoja vuosia seissyt siinä. Sen kunnostamiseen on osallistunut ystävättäreni isä.
Kappeli on niin pieni, että kun seisoimme takaseinällä olisimme miltei voineet koskettaa alttaria. Penkkirivejä oli vain 5 kummallakin puolella. Kirkossa pidetään kesäkuukausina kerran viikossa jumalanpalvelus ja se on nykyisin haluttu hääkirkko. Talvella tänne ei pääse kuin jalan. Tie on niin jyrkkä, mutkainen ja liukas, että se on suljettu autoliikenteeltä kokonaan.
Vesiterapiaa varten on rakennettu erilaisia altaita ja pieni labyrinttipuutarha.
Vanha kylpylä-hoitola rapistuu, kun kenelläkään ei ole enää rahaa sen korjauttamiseen.
Matkan varrella näimme valtavasti tällaisia pieniä valkoisia kukkia, joiden nimeä en tiedä.
Vuorelta alas virtaavat purot muuttuvat alhaalla pieniksi joiksi. Yli ei pääse ilman lankkusiltaa.Metsänvartija tuli jeepillään meitä vastaan ja ajaa porautti joen läpi ilman vaikeuksia. Me hyppelimme kiveltä kivelle kuin västäräkit.
Lankku vaikutti aika huteralta ja oli osittain jo lahonnutkin, mutta se kesti meidät.
Meitä eivät kieltotaulut pysäyttäneet, kun etsimme sitä kuuluisaa parantavaa lähdettä. Avasimme portin ja tutkimme jokaisen kivikasan kunnes löysimme yllättäen lähteen.
Välillä pilvet roikkuivat miltei pään yläpuolella, mutta aurinko jaksoi silti lämmittää ja helpottaa kulkuamme.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti