tiistai 2. elokuuta 2011

OLEN LOMALLA

Enpäs ole pitkään aikaan saanut näin pitkää lomaa - ihan virallisesti;  02.08 - 27.09 välisen ajan. Lääkärini ehdotti paussia maksansiirtolistalta, koska olen todella hyvässä kunnossa, vaikka pisteytyksen mukaan voisin saada puhelinsoiton vaikka huomenna - ja uuden maksan. Olisinko valmis ottamaan uuden maksan vastaan, kysyi lääkärini. Vastasin, etten tiedä. Kerroin vatsakrampeista syönnin jälkeen ja siitä, että stenssien poiston jälkeen kivut ovat vähenneet. Oikealla puolella veitsi vääntää kylkeäni, mutta varsinainen jatkuva kipu on poissa. Kuulemma vatsakrampit ruuan jälkeen ovat normaalia, koska elimeni ovat kaikki täysin sekaisin ja kystat painavat ruokalaukkua ja maksani on levinnyt ja työntänyt itsensä jo reilusti vasemmalle kyljelle. On vain niin vaikea yhtäkkiä sanoa, että juu, ottakaa minut vain pois listalta, kun en tiedä jos tilanne viikon kuluttua huononee. Olen tyytyväinen lääkärini antamaan vihjeeseen, että voin olla listalta lomalla menettämättä paikkaani odotusjonossa eivätkä myöskään pisteeni putoa vaan kasvavat jos oloni huononee. En ole siis keltainen enkä vihreä - korkeintaan vihreä kateudesta niille, joilla on ensi viikollakin helle sää...

En menetä kuitenkaan sairaskassan korvausta, vaikka olenkin "lomalla" ja käyn silti säännöllisesti kotilääkärini luona tarkistuttamassa veriarvot ja maksa-arvot. En menetä oikeastaan mitään vaan saan laillisesti poistua maasta ja olla lomalla.

Pääsimme tänään tosi nopeasti lääkärin puheille ja ripeästi myös ulos. Aikaa jäi hyvin Villa Hügeliin tutustumiseen. Olen monta vuotta jo halunnut nähdä sen loistavan huvilan, jossa Kruppin perhe on elänyt. Kruppit olivat saksan menestyneimpiä ja rikkaimpia perheitä. http://villahuegel.de/cms/projekt01/index.html

Heidän kotitalonsa ei olekaan ihan pieni mökki jossain metsän reunalla vaan loistava 269 huoneen huvila, ympärillään 150 hehtaarin puisto! Kruppin dynastia alkoi metallista ja raudasta. Natsi-Saksan aikana he osallistuivat sotateollisuuteen ja silloinen firman johtaja tuomittiin sodan jälkeen vuosiksi vankeuteen ja vapauduttuaan v. 1951 palasi yhtiön johtoon. Kruppin perheestä tehtiin elokuva, joka esitettiin Saksan televiossa tänä keväänä. Muistaakseni se oli myös Suomessa vasta äskettäin. Jos joku on tulossa Esseniin tai Kölniin tai muualle lähimaille, ehdoton käyntipaikka on Villa Hügel.

Tässä näkee päätalon aulan ja takana olevan valtavan metallioven. Ovesta sisällepäästyä tulee valtava aula, jonka seinillä on Kruppin perheenjäsenistä maalattuja tauluja.




Bredeney-järvi, joka oikeasti on Ruhr-joki, josta on muokattu tässä kohdalla tekojärvi. Se on tarkoitettu lähinnä purjehdusregattoja varten, kuten tänäänkin paikalla oli valtava määrä jollia ja erikokoisia purjeveneitä.


Kesä on siis todellakin tullut meille, ainakin pariksi päiväksi. Ja sen huomaa hulluista saksalaisista ruohonleikkaajista.Välittömästi, kun aurinko pilkistää pilvenraosta eikä vesisade estä ruohonleikkureiden esiinottoa, ryntäävät perheenisät, talonmiehet ja muut tarmokkaat saksalaiset talonomistajat varastoihinsa kiskomaan käsikäyttöiset, sähkökäyttöiset tai bensakäyttöiset leikkurinsa ja yhtäkkiä jyrisee koko omakotialue samaantahtiin kulkevista leikkureista. Ja niin on taas kaikki pienet valkoiset ja keltaiset kukkaset raivattu nurmikolta, piha on tasainen ja siisti.Kuten saksalaiseen järjestelmällisyyteen kuuluukin. Loput epäjärjestykseen pyrkivät ruohonkorret napsastaan pienillä saksilla ja niin on taas korret pistetty ruotuun. Kauniina kesänä tämä toistuu joka toinen viikko. Jos kaikkien omakotialueiden ruohonleikkureiden aiheuttama melu laskettaisiin yhteen, desibelien määrä nousisi yli sallitun.


Hyvää kesäpäivää suomalaisille omakotitalonomistajille.

Ei kommentteja: